Közélet

Botka László kikészült a szegedi Horthy-domborművön

Túri Török Tibor muzeológus-szobrász Horthy Miklós domborművét avatják fel október 15-én szombaton, a szegedi Délvidék Házban – írtuk meg péntek reggel, a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitánysága által küldött meghívó beérkezését követően. Az invitálást a jelek szerint Botka László is megkaphatta, aki szombat délelőtt közösségi média oldalán akadt ki a dolgon.

“Szeged nevében kérem, ezt ne csinálják!” – írta a polgármester, aki már korábban is kijelentette, hogy nem akarja, hogy az 1920. március 1-től 1944. október 16-ig a Magyar Királyságot kormányzó Horthy Miklós szobrot kapjon a városban. Sőt, anno, amikor először felmerült a szobor ötlete, Botka kalap-kabát kijelentette,

hogy amíg ő polgármester, nem lesz Horthy-szobor Szegeden.

Nos, kijelentések ide vagy oda, úgy fest,

  • Botka László még mindig polgármester,
  • a szobrot pedig október 15-én szombaton, a szegedi Délvidék Házban fogják felavatni.

A sztoriban a csavar az, hogy a fent említett kulturális központ kormányzati tulajdonban van, így aztán az önkormányzatnak hivatalosan semmiféle beleszólása nincs a dologba.

“Miután kormányzati épületben akarják felavatni Horthy emlékművét egy fideszes országgyűlési képviselővel, amit nem tudok megakadályozni, ezért nincs más eszközöm mint: Szeged nevében határozottan arra hívom fel a fideszes Mihálffy Béla képviselő úr figyelmét, hogy ezt ne tegye! Óriási jogos indulatokat fog kelteni akkor, amikor a szegedieket is az óriási áremelkedés és a rezsiválság fenyegeti. Inkább ennek leküzdésében legyenek a fideszesek hős magyarok” – írta Botka László.

Az avatás pontosan két hét múlva este 6-tól lesz, Túri Török Tibor domborművénél többek között Mihálffy Béla fog beszédet mondani.

A témában szavazást indítottunk a Szeged365 Társalgó csoportban, ha Neked is van véleményed, csatlakozz és mondd el ITT!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb