Közélet

Lefújták a szegedi Horthy-emléktábla avatását, törölték a teljes konferenciát

“Az október 15-i emléktábla avatás elmarad” – adott ki közleményt az eseményt szervező Vitézi Rend, mint írták, hangsúlyozni szeretnék, egy alkalmasnak talált, későbbi időpontban fogják megejteni azt. Információink szerint a domborműnek másik helyet keresnek a városban, az ügyben pedig megszólalt Botka László polgármester és Dr. Ótott Ferenc, a rend szegedi vezetője is.

TÖRTÉNELMI KONFERENCIA HORTHY DOMBORMŰ-AVATÁSSAL ÉS EGY NAGY ADAG FELHÁBORODÁSSAL

Péntek reggel írtuk meg elsőként, hogy október 15-én történelmi konferenciát tartanak az újszegedi Délvidék Házában, melynek keretein belül Túri Török Tibor muzeológus-szobrász Horthy Miklós domborművét is felavatják majd.

A bejelentés nagy port kavart:

  • Elsőként Botka László akadt ki, aki már korábban is kijelentette, hogy nem akarja, hogy az 1920. március 1-től 1944. október 16-ig a Magyar Királyságot kormányzó Horthy Miklós szobrot kapjon a városban. “Szeged nevében kérem, ezt ne csinálják!” – írta a polgármester a cikkünk megjelenését követően, aki arra kérte Mihálffy Béla képviselőt, hogy ne vegyen részt az eseményen.
  • Vasárnap reggel a Mazsihisz is reagált, akik közleményükben azt írták, elfogadhatatlan, hogy Horthy Miklósnak szobrot akarnak állítani. Heisler András elnök azt mondta az RTL híradónak, nem elfogadható olyan politikusnak emléket állítani, aki sokszázezer magyar halálért felel. A Mazsihisz arra kérte a kormány és a Fidesz–KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg.

ÍGY REAGÁLT MIHÁLFFY BÉLA ÉS BOTKA LÁSZLÓ

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő kedd reggeli megkeresésünkre leszögezte, a dombormű avatására nem fogadott el meghívást, azon nem vett volna részt.

Az ügyben Botka László a közösségi média oldalán posztolt, ahol köszönetet mondott a KDNP-s képviselőnek, hogy nem vesz részt, majd arról írt, hogy továbbra is visszautasítja, hogy Szegeden Horthy-szobrot állítsanak.

A TELJES ESEMÉNYT LEFÚJTÁK, AZONBAN EGY KÉSŐBBI IDŐPONTOT KERESNEK NEKI

A Vitézi Rend hétfő este adott ki egy közleményt, amelyben azt írták, az október 15-i emléktábla avatás elmarad.

“Hangsúlyozni szeretnénk, hogy bár nem október 15-én kerül avatásra az emléktábla, de egy alkalmasnak talált, későbbi időpontban avatásra fog kerülni (az időpont egyeztetés folyamatban). Elnézésüket kérjük, hogy a tervezett időpont egy későbbire módosul” – írták az oldalukon.

A cikkben úgy vélik, több esetben is ferdítés történt, illetőleg egyesek olyan hangnemet engedtek meg maguknak, amelyet kulturált emberek nem tesznek.

Ótott Ferencet, a Vitézi Rend szegedi vezetőjét kedd délelőtt értük el telefonon, megkeresésünkre azt nyilatkozta, nem ők mondták le az eseményt, hanem a Délvidék Házából szóltak, hogy nem tartják meg október 15-én.

A fotón balról: Ótott Ferenc, a Vitézi Rend Csongrád-Csanád és Békés megyei törzskapitánya

Mint mondta, a 60×40 cm méretű dombormű nem most készült, Túri Török Tibor muzeológus-szobrász alkotása eddig a Vitézi Rend tulajdonában volt, most pedig szerettek volna egy méltó helyet találni annak. A rend Csongrád-Csanád és Békés megyei törzskapitánya arról beszélt, elszomorítják a történtek, mint mondta, a múlt héten kiküldött meghívó egy történelmi konferenciára szólt, melyet pont Horthy Miklós kettős megítélése miatt szerettek volna megtartani. Ő úgy látja, a botrány abból lett, hogy Botka László polgármester a meghívót a saját szájíze szerint formálta át. “A párbeszéd hiánya, az árokásás és a gyűlölet győzött” – reagált a polgármester hétfő esti soraira.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb