Közélet

Orbán Viktor: Biden túl messzire ment, amikor Putyint tömeggyilkosnak nevezte, Trump a béke reménye

Az ukrajnai háborúban a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között. A hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni – mondta Orbán Viktor kedden Berlinben, a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén.

A miniszterelnök szerint a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti. Orbán azt is mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök.

ERŐS FENYEGETETTSÉGÉRZÉSE VAN MAGYARORSZÁGNAK

A miniszterelnök azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus kapcsán elsősorban a magyar érdekeket nézi, márpedig az ország az ukrajnai háború közvetlen hatósugarában él, emiatt erős fenyegetettségérzése is van. Úgy fogalmazott, hogy miközben Magyarország mindent megtesz a béke érdekében, nem hajlandó úgy segíteni az ukránokat, hogy közben tönkreteszi a magyarokat.

A HÁBORÚ KÖVETKEZMÉNYE RÁNK NÉZVE

Orbán szerint a nemzetközi vita túlságosan Putyinra koncentrál, de őt Putyin egyáltalán nem érdekli, „Magyarország és Európa érdekel, az, hogy mi a háború következménye ránk nézve” – emelte ki Orbán, aki egyértelművé tette azt is, hogy a magyar kormány azt gondolja a háborúról, amit az EU mond: ez egy agresszió, hiszen Oroszország megsértette a nemzetközi jogot. Az MTI beszámolója szerint elsősorban a szervező sajtóorgánumok vezetői tettek fel kérdéseket Orbánnak, aki azt mondta, hogy Magyarország a béketáborhoz tartozik, „az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve vagyok”.

200 HONFITÁRSUNK ESETT EL A FRONTON

Orbán Berlinben beszélt arról is, hogy Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton. Nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust. Hibának mondta, hogy miközben ő a háború előtt békemisszión járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell.

KATASZTROFÁLIS A SZANKCIÓS POLITIKA

A magyar miniszterelnök kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofálisnak nevezte Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikáját, hangsúlyozta, hogy ha megfelelően alakították volna a szankciókat, akkor nem lenne az „egekben” az energia ára, és nem fenyegetné az európai gazdaságokat az, hogy „tönkre mennek”. Orbán Viktor azt mondta, hogy szankciót csak „intelligensen” szabad kivetni. Ezzel szemben az EU Oroszországgal szembeni politikája azt mutatja, hogy „egy törpe szankcióz egy óriást”, és ebbe „a törpe belehal”. Szerinte újra kell gondolni a szankciók politikáját, és olyan energiaellátási rendszert kell kialaktani, amelyben az EU nem csupán „gazdát cserél”, vagyis az orosz függőséget lecseréli az amerikaira, – amely ugyan politikailag „kényelmes, de nem jó” -, hanem függetlenségre tesz szert.

HOL VAN A BARÁTOM, DONALD TRUMP?

A berlini pódiumbeszélgetés után új értelmet nyer Orbán Viktor Twitter-posztja is, amit még a beszélgetés előtt tett ki, és amiben azt írta, „A Twitteren töltött első napom után csak egy kérdés jár a fejemben, hol van a barátom, Donald Trump?”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb