KözéletSzegedi Arcok

“Botka László egyszemélyes vezető, ha felvetek olyan dolgot, amivel nem ért egyet, ellenséget lát bennem” – exkluzív interjú Joób Márton képviselővel

Parázs hangulatban telt a pénteki, szegedi közgyűlés, amelyen az Összefogás Szegedért közismert képviselője, Joób Márton szokatlanul élesen került szembe a vele egy frakcióba tartozó Botka László polgármesterrel. A politikust az eseményt követően kértük fel egy exkluzív Szeged365 interjúra, amelyben erős kijelentések hangzottak el a 11 gyermekes, korábban többszörös világbajnok magyar síkvízi kenustól. Joób Márton többek között arról beszélt,

  • hogy Botka László egyszemélyes vezető, aki, amint olyan dolgokat vetett fel, amikkel ő nem ért egyet, azonnal az ellenségét látta benne,
  • az egyre nehezebb gazdasági helyzetben lévő, önkormányzati tulajdonban lévő Sport és Fürdők problémájára megoldás lenne, ha a cég vezetője felállna,
  • de beszélgetésünk során szóba került az abortuszrendelet botrányt kavart módosítása is, amelyet örömmel fogadott.

Sz365.: A Botka László nevével fémjelzett Összefogás Szegedért színeiben veszel részt a képviselőtestület munkájában, azonban az utóbbi időben kívülről úgy tűnik, mintha nem találnátok a közös hangot egymással. Egy hónapja személyes találkozót kértél tőle, ez nem jött össze, ha jól tudjuk, a nyílt leveledre sem válaszolt. Miben látod az eltávolodás okait? 


J.M.: Az, hogy Botka László egyszemélyes vezető, az mindenki számára nyilvánvaló. Nyolc éven keresztül teljes vállszélességgel támogattam őt, alávetve magam az adott játékszabályoknak. Ez idő alatt számtalan vádat fogalmaztak meg vele szemben, de én mindig bevédtem, és mindig tisztelettel beszéltem vele szemben és a háta mögött is. Közben azért volt nem kevés ellentét a problémák megoldása között, és sajnálatos módon úgy kezdtem érezni, hogy amint felvetettem olyan dolgokat, amikkel ő nem ért egyet, azonnal az ellenségét látta bennem. 

Véleményem szerint elfogadhatatlan, ha valaki a közgyűlésben úgy beszél a frakciótársáról, ahogy a polgármester beszélt rólam a legutóbbi közgyűlésen. A vétkem mindössze annyi, hogy próbálok rávilágítani nagyon is létező, égető problémákra. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, de akkor sem söpörhetjük szőnyeg alá a többi problémát sem.

Sz365.: Többször foglalkoztál a Sport és Fürdő témájával, pénteken többek között az Anna Fürdő mélyrepüléséről és egy 2022-es, belső vizsgálat eredményeiről is beszéltél. Elég lesz az 1.2 milliárdos átcsoportosítás ahhoz, hogy az önkormányzat “megmentse” a hozzájuk tartozó létesítményeket vagy Makó és Hódmezővásárhely sorsára jutunk? 

J.M.: Úgy gondolom, hogy ennek az 1,2 milliárdos összegnek ez év végéig biztosítania kell a többletköltségeket az összes önkormányzati fenntartású intézmény számára. De hamarosan tárgyalnunk kell a jövő évi megemelkedett költségek fedezetéről is.

Nyílt levélben kértem a Polgármester urat arra, hogy indítsunk el egy széleskörű együttműködést annak érdekében, hogy a sportlétesítményeink nyitva maradhassanak, és délelőttönként folytatódhasson az iskolás gyerekek úszásoktatása.

Érdemi választ erre mindezidáig sajnos nem kaptam. 

Sz365.: Miben látnád a kiutat a Sport és Fürdők számára? 

J.M.: Úgy gondolom, hogy a legnagyobb probléma, hogy a jelenlegi ügyvezető nem találja a hangot az egyesületekkel, lakossággal, de még a cég alkalmazottaival sem, és nem látom a koncepcióját arra vonatkozóan, hogy hogyan legyenek jobban kihasználva a sportlétesítmények, és ezzel együtt hogyan növelje a bevételeket. Sőt, sajnálatos módon a létesítményeink kihasználtsága egyre gyengébb, és a kieső bevételeket az önkormányzatnak kell pótolnia, ami több száz millió forint éves szinten. Ezeken kellene változtatni.

Sz365.: Megoldás lenne, ha Nagy Katalin ügyvezető felállna? 

J.M.: Azt gondolom, igen, ez is lehet egy megoldás. De mindenképpen el kellene kezdeni érdemben válaszolni a szakmai és gazdasági kihívásokra úgy, hogy figyelembe vesszük a cég eredeti küldetését, ami egyfajta szolgálat a sportok, sportolók és a családok felé, az egészség, a mozgás érdekében.

Sz365.: 11 gyermekes családapaként felszólalásodban érintetted a nagy port kavart abortuszrendeletet, nekem úgy tűnt, nagyon mellette vagy. Szigorítanád tovább, mint például a lengyelek (náluk illegális a magzati rendellenességek miatti abortusz, terhességmegszakításra csakis nemi erőszak, vérfertőzés vagy az anya életének és egészségének veszélyeztetése esetén kerülhet sor) ahol az EU talán legszigorúbb abortusztörvénye van érvényben?


J.M.: Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy rendkívül kényes kérdés, és emiatt nem is szeretnék most mélyebben belemenni, de a nemrég történt módosítást valóban örömmel fogadtam. Úgy gondolom, hogy a nem kívánt terhességek megelőzésére kellene sokkal nagyobb hangsúlyt helyezni, illetve az abortusz alternatíváit méginkább népszerűsíteni, például örökbeadás. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb