Szegedi Arcok

“Valótlan, rosszindulatú, és a közlekedéstől független ürügyekkel módosítják a forgalmi rendet” – kiakadt a szegedi bringásklub, hogy megtiltják a biciklizést a Móra-parkban

“Nem gondoltuk volna, hogy napjainkban ilyen még bekövetkezhet Szegeden. Megtiltják a biciklizést a Belváros szívében, gyalogos övezetnek jelölik ki a Móra Ferenc Múzeum környékén lévő utakat” – írja a CM365 – Magyar Kerékpárosklub Szeged a közösségi oldalán.

A szegedi bringásklub szerint önmagában ez még nem annyira furcsa, az indokokkal azonban nem értenek egyet. Mint kiemelték, “valótlan, rosszindulatú, és a közlekedéstől független ürügyekkel módosítják a forgalmi rendet a környezetbarát, szabályos bringás közlekedés kárára.”

A CM365 ezzel kapcsolatban az alábbi indokokat sorolta fel, és cáfolta meg:

  • egyre több a szabálytalan biciklis – a kerékpárosklub szerint ezt semmi nem támasztja alá,
  • eddig is tilos volt itt biciklizni – szerintük ez nem igaz,
  • kerékpáros gyermekbaleset történt – a szegedi bringások úgy vélik, hogy ez nem közlekedési baleset volt, hanem egy szökőkútban játszottak a lurkók. Bevallásuk szerint ez olyan, mintha a játszótéren koppant volna össze két gyerek játék közben.

Erről az esetről egyébként mi írtunk először Szegeden. Az elütött kislány, Viki kórházba került agyrázkódással, mindene kék-zöld-lila és sebes lett. A részleteket itt találod:

NETTÓ KICSESZÉSNEK TEKINTHETŐ HÚZÁS EZ A SZEGEDI KERÉKPÁROSKLUB SZERINT

A CM365 – Magyar Kerékpárosklub Szeged posztjában azt is kiemelte, hogy eddig a parkban szabályosan gurulhattak el az emberek a múzeumhoz, a híd alatti Bárkához, a Tiszához, a halászcsárdához, vagy éppen gyerekekkel a játszótérre, kikerülve a hídfő nyüzsgését. Jellemzően célforgalmat jelent ez, nem túl nagy tempóval, amihez a hely is rendelkezésre állt.

“Ezen szakmaiatlan, és már-már nettó kicseszésnek tekinthető húzás miatt ezt többé nem, vagy csak szabálytalanul tehetik meg a szegediek. Persze 100-200 métert lehet gyalogolni is, de a több 100-200 méter összeadódva elég sok, és hát akkor az ember minek vigyen magával biciklit? Sok millió forintot elköltöttek, hogy jobban használható legyen a Belváros, erre jön egy ilyen célzottan bicikli-ellenes döntés, és lépünk egyet visszafelé. Mindezt a városi közútkezelőnek a Városüzemeltetési Irodának köszönhetjük” – tették hozzá.

MENNYIRE KERÉKPÁROSBARÁT ÉS ZÖLD A LÉGKÖR VALÓJÁBAN SZEGEDEN?

A bringásklub nem rejtette véka alá a véleményét, mint írják, a Városüzemeltetési Iroda az, ami érdekes módon más esetekben évek óta nem lát szükségesnek semmilyen beavatkozást a forgalmi rendbe, például:

  • a rakparton, ahol lassan havonta rommá zúznak egy autót, beleszállnak a Tiszába, vagy szétrombolják az árvízi emlékművet a gyermekklinikánál, milliós kárt okoznak a városnak,
  • a Zrínyi utcában, ahol a parkolók kb. hetente megakasztják a villamosforgalmat, és a tram-traint, több száz tömegközlekedő napját elrontva, és olykor anyagi kárt, vagy utas sérülését okozva,
  • a Toldy és Eötvös utcában, ahol a gyalogos- kerékpáros övezetben folyamatosan átjárnak és parkolnak autókkal, veszélyeztetve az övezetben sétálókat, biciklizőket, és az Árpád téren játszó gyerekeket,
  • a Somogyi utcán, ahol hétvégente simán átjárnak autóval a tiltás ellenére, és ahol nemrégiben egy állatkodó autós becsapódott a járdára, kitörve egy fát, és majdnem megölve két embert.

“Úgy látszik, csak a biciklisek korlátozásánál, vagy kitiltásánál ennyire aktívak, ami felveti a kérdést, amikor nem uniós pályázatokról van szó, akkor vajon mennyire kerékpárosbarát, és „zöld” a légkör valójában Szegeden? Szomorúak vagyunk, hogy a bringázásnak ilyen ellenzői vannak döntési helyzetben, és miközben Szeged büszke rá, hogy milyen sokan, milyen jó körülmények között biciklizhetnek, ilyen gagyi, mucsai akciók miatt kell szégyenkeznie” – zárta gondolatait a CM365 – Magyar Kerékpárosklub Szeged.

Az önkormányzat Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottsága augusztus végén döntött egyébként arról, hogy gyalogos övezetre figyelmeztető táblákat helyeznek ki a Móra-parkba:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb