Közélet

Zsiday Viktor: nem sok értelme van megtartani a forintot, inkább lépjünk be az euróövezetbe

Elkerülhetetlennek tűnik a magyar gazdaság recessziója, miközben fennáll a veszélye annak, hogy magas szinten ragad be az infláció – hangzott el a Budapest Economic Forum első szakértői beszélgetésében, amit Madár István, a Portfolio vezető elemzője moderált és Bod Péter Ákos, valamint Zsiday Viktor válaszoltak.

Stabilizálni kell a saját fizetőeszköz árfolyamát, ha el akarjuk kerülni a latin-amerikai kellemetlen példát – jelezte Zsiday Viktor befektető a Portfolio beszámolója szerint. Mint mondta, a gazdasági populizmus úgy működik, hogy a politika belefolyik a gazdasági döntésekbe. Mondhatnak a szakértők bármit, a gazdasági döntéshozók nem hallgatnak rájuk és ez egy csapdahelyzetet eredményez – vezette le az aktuális magyarországi gazdaságpolitikát értékelve.

TARTÓSAN MAGAS SZINTEN RAGADHAT AZ INFLÁCIÓ

Bod Péter Ákos közgazdász, korábbi jegybankelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül kellene figyelni arra, hogy a bizalmat fenntartsa a gazdaságpolitika, mert visszaépíteni rendkívül nehéz. Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy nem is a rövid távú kilátások, amelyek kedvezőtlenek, hanem hogy mi jön a jövő évi recesszió után. Egyetértettek abban is, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Magyarországon tartósan magas szinten ragad az infláció.

NEM SOK ÉRTELME VAN MEGTARTANI A FORINTOT, LÉPJÜNK BE AZ EURÓÖVEZETBE

“Akkor érdemes saját devizát tartani, ha azt felelősen használjuk fel” – emlékeztetett Zsiday, majd hozzátette, hogy ami az elmúlt 10 évben történt, különösen az elmúlt 1,5 év tapasztalata azt mutatja, hogy nem sok értelme van megtartani a forintot. “Ebben az esetben én is azt mondanám, hogy inkább lépjünk be az euróövezetbe” – érvelt a Citadella Alap portfóliókezelője, aki még amellett is így gondolja, hogy az Európai Központi Bank nem minden euróövezet-tagország jegybankja a gyakorlatban. Ezt megelőzően megismételte Zsiday Viktor azt a korábbi gondolatmenetét, miszerint Magyarországon a forint gyors leértékelődése miatt beindult egyfajta euróizáció.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Anya Fernald Belcampo
'Fel a tetejéhez' gomb