Mindenmás

Tankokkal és harci járművekkel teli NATO katonai konvoj haladt át a megyénken, Nagylaknál léptek határt

Megérkezett az a 36 katonai járműből álló konvoj Romániába, amellyel Franciaország erősíti a NATO romániai harccsoportját. Mint kiderült, a katonai konvoj a megyénkben lépett határt, egészen pontosan Nagylaknál. Adrián olvasónk feltehetőleg ezzel a konvojjal futhatott össze vasárnap este Kecskemét mellett az autópályán, mint szerkesztőségünknek írta, nem engedték, hogy megkerüljék őket, nyolcvannal araszoltak végig a pályán.

A két – páncélos gyalogsági harcjárművekből álló – katonai konvoj hétfőre virradóra érkezett meg Romániába – írja az Index. A 36 katonai jármű Nagylaknál lépte át a román–magyar határt, és az erdélyi Nagysink felé haladt tovább.

LECLERC HARCKOCSIK IS ÉRKEZNEK

Mint tovább írják, Nagysinknál állomásozik a francia parancsnokság alatt létrehozott harccsoport (Battle Group Forward Presence – BGFP) derékhada. A harccsoportot a NATO Reagáló Erőinek részeként Romániába vezényelt többnemzetiségű csapatok átminősítése által hozták létre. A román védelmi minisztérium közleménye szerint Franciaország Leclerc harckocsikat is küld Romániába. A haditechnika egy részét viszont vasúton szállítják.

Az úgynevezett Sárkány műveletben tíz katonai konvojt indítanak majd a továbbiakban útnak, amelyek több mint kétezer kilométeres utat tesznek meg a franciaországi Mourmelon-le-Grande támaszponttól Nagysinkig. “Európában nem volt ennél fontosabb logisztikai művelet az utóbbi három évtizedben, Irak kuvaiti inváziója óta” – idézte a román sajtó Francois Goguenheim tábornoknak, a francia szárazföldi erők parancsnokának a Le Figaróban megjelent nyilatkozatát. A bukaresti védelmi minisztérium úgy fogalmazott, a romániai harccsoport a NATO keleti szárnyának biztonságát erősíti, a szövetség védelmi és elrettentőképességét növeli az ukrajnai háború és a fekete-tengeri válság körülményei között.

SPANYOLORSZÁG REPÜLŐGÉPEKET KÜLD

A madridi védelmi tárca közleményére hivatkozva a román lapok arról is beszámoltak, hogy Spanyolország nyolc F/A-18 Hornet típusú többcélú harci repülőgépet és 130 katonát küld romániai szolgálatra, hozzájárulva az Ukrajna elleni orosz offenzívára adott szövetséges válaszlépésekhez. A közlemény szerint Spanyolország múlt héten nagy hatótávolságú légvédelmi radart helyezett üzembe Romániában a Fekete-tenger partján, amely jövő év márciusig vagy szükség esetén júniusig folyamatos légtérmegfigyelést biztosít a NATO keleti szárnyán – írja az MTI. 

Legutóbb júliusban láthattunk hasonlót a 47-esen:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb