Közélet

Szeged az ország tudományos és kulturális életében fontos szerepet tölt be – Lázár Jánossal karöltve, hivatalosan is átadták a jogi kar épületét

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújítása, az 1,885 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósult beruházást pénteken adták át hivatalosan Szegeden. Az ünnepségen Lázár János építési és beruházási miniszter mondott beszédet.

Lázár János, a kar egykori hallgatója az ünnepségen úgy fogalmazott, Szeged az ország tudományos és kulturális életében fontos szerepet tölt be. A kormány célja, hogy a város visszanyerje társadalmi, gazdasági, közpolitikai értelemben azt a rangot, amelyet a trianoni békediktátum után a kolozsvári egyetem Szegedre telepítésével az ország akkori vezetői szántak neki.

AZ EGYETEMI MODELLVÁLTÁS CÉLJA A MINŐSÉGI, NEMZETKÖZI SZÍNVONALÚ OKTATÁS FELTÉTELEINEK MEGTEREMTÉSE

Lázár János azt mondta, az elmúlt két évtizedben jogalkotóként megtanulta, hogy valóban a jogrendszer, az alaptörvény, az alkotmányos rend és a hozzá kapcsolódó törvények határozzák meg a mindennapi élet kereteit. A mai magyar jogrendszer – folytatta – lehetőséget biztosít arra, hogy az integráció idején is az önrendelkezés fontosságát hangsúlyozzuk. A politikus kitért arra is, hogy az egyetemi modellváltás célja a minőségi, nemzetközi színvonalú magyar felsőoktatás feltételeinek megteremtése.

TÖBB ÉVTIZEDIG PRÓBÁLKOZTAK AZ ÉPÜLET FELÚJÍTÁSÁVAL

Trócsányi László, a kar egykori hallgatója és jelenlegi professzora, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumi tagja felidézte, az intézmény korábbi dékánjai több évtizeden át próbálkoztak az épület felújításával. A rekonstrukcióval olyan, a kor szellemének megfelelő épület született, ahova jó tanulni jönni egy fiatalnak.


HÁROM ÉV UTÁN TÉRHETTEK VISSZA

Görög Márta dékán elmondta, az idén 150 éves kar három év után térhetett vissza főépületébe, mivel 2019. szeptember 9-én a hurrikán erejű vihar súlyosan megrongálta a tetőszerkezetet. A megújult épületet a jövő felsőoktatásának készült, azoknak a hallgatóknak, akik a következő évtizedekben készülnek föl a társadalom szolgálatára – hangsúlyozta a professzor. A rekonstrukció során felújították az 1882-ben eredetileg polgári leányiskolának szánt épület homlokzatát, befedték a belső udvart, munkaszobákat alakítottak ki, visszaépítették a városképi szempontból is jelentős kupolát, a tetőtéreben pedig emlékhelyet és kutatói teret hoztak létre. A beruházás kivitelezője a szegedi Ferroép Zrt. volt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb