KikapcsSmart Szeged

Érkezik a Fűtőművek Éjszakája, délután kinyit a Vág utcai “méhecskés” fűtőmű

Érkezik az Erőművek Éjszakája című program, az országos kezdeményezésbe a SZETÁV is beszáll. A Vág utcai, méhecskékkel feldíszített fűtőmű délután 2 órától este 9-ig fogadja a nagyérdeműt, a Szegedi Távfűtő a Mondolo egyesülettel közösen 3-tól 6-ig programokat is szervez, amelyeken méhecskehotelt is készíteni fognak.

ORSZÁGOSAN 70 HELYSZÍN CSATLAKOZOTT BE A FŰTŐMŰVEK ÉJSZAKÁJÁBA

“2022. október 28-án immár harmadik alkalommal rendezzük meg az Erőművek Éjszakáját. Ha visszatekintünk a mögöttünk hagyott hónapokra, megállapíthatjuk, hogy az energetika, az energia- és ellátásbiztonság, a tudatos energiafogyasztás a mindennapi közbeszéd kikerülhetetlen témáivá váltak” – írta elnöki köszöntőjében Horváth Péter János, az eseményt szervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. Mint hozzátette, az országos rendezvény fő üzenete talán időszerűbb, mint valaha: ha megismerjük az energiatermelés és ellátás folyamatait, akkor talán okosabban és takarékosabban bánunk energiaforrásainkkal, amivel a környezetünket is óvjuk.

A MEKH közleménye szerint az újonnan csatlakozó partnereiknek köszönhetően ma délután országszerte már csaknem 70 olyan érdekes helyszínen várják a látogatóikat, ahová csak ritkán adódik lehetőség bejutni.

“Ez a nap arra is lehetőséget ad, hogy nagyrabecsülésünket fejezzük ki azok előtt a szakemberek előtt, akik a nap 24 órájában gondoskodnak az ország és háztartásaink energiaellátásáról, biztosítják a számunkra a meleget, a tiszta ivóvizet, elszállítják és kezelik a keletkező szennyvizet és hulladékot. Köszönjük a munkájukat!” – írta Horváth.

DÉLUTÁN 2-TŐL IRÁNY A MÉHECSKÉS FŰTŐMŰ

A szegedi helyszín a Vág utcai, méhecskés fűtőmű lesz, amely egyébként Szeged legnagyobb energetikai jellegű létesítménye:

  • egy 20 kilométeres csőhálózaton át,
  • 42 háztömbben,
  • 1709 lakást lát el meleg vízzel és fűtéssel, részben már geotermikus energia felhasználásával.

Dübörög a Városmetamorfózis, a fecskék és a sünik után befutottak a gigantikus méhecskék is Szegedre, mégpedig a Vág utcai fűtőmű falára – írtuk tavaly nyáron a szóban forgó helyszín kapcsán. A különleges falfestmény a Beporzó Hadművelet nevet viselő kezdeményezés keretében készült el, de telepítettek még a városban 10 helyszínre vadvirágos méhlegelőt és 5 helyszínre került méhecskehotel a városi biodiverzitás népszerűsítése érdekében.

A projekthez a Mondolo Egyesület és a SZETÁV Szegedi Távfűtő Kft. mellett végül csatlakozott Syngenta Kft. is, az elbűvölő kezdeményezésről a részleteket pedig az alábbi cikkünkben ismertettük:

A programról további részleteket a SZETÁV oldalán találsz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb