Közélet

Durván pöfékel a magyar: több, mint 7%-kal emelkedett a dohánytermékek forgalma fél év alatt

Hosszú idő után 2022 első felében nőtt a legális dohánypiac Magyarországon, vagyis a trafikokban elköltött összeg emelkedése magasabb volt, mint a termékek inflációja – írja a Napi.hu. Ez látható az elektromos töltőfolyadékoknál is, bár ennél a csoportnál hatalmas a feketepiac és rengetegen vásárolják külföldről a töltőkapszulákat. A gazdasági portál szerint mindeközben az ukrajnai csempészek a háború miatt kicsit visszavehettek a volumenből vagy a NAV nem tudja olyan hatékonyan ellenőrizni az illegális forgalmat, mint korábban.

Magyarországon körülbelül 2 millió ember dohányzik és az elmúlt években azt lehetett látni, hogy mind a hagyományos cigaretta, mind pedig a finomra vágott dohány forgalma csökken. Ebben szerepe van az alternatív dohánytermékeknek, mint az elektronikus cigaretta és a hevítéssel működő eszközök, de vastagon benne lehetett az is, hogy a dohány az egyik legdinamikusabban dráguló termék volt az egész fogyasztói kosárban.

2020 közepe óta a KSH statisztikái rendre azt mutatták, hogy a trafikokban hagyott és – bőven kétszámjegyű mértékben – emelkedő összeg kisebb, mint a termékcsoport inflációja. Ez önmagában még feltétlenül jelentette a dohányzás visszaszorulását, hiszen az emberek válthattak olcsóbb alternatívákra, például a cigarettáról a töltésre vagy a sokszor nem túl jó minőségű szivarkára.

Hatalmas pénzről beszélünk egyébként, a dohányáruk forgalma 1000 milliárd forintra rúg (2021-ben 973 milliárd, idén az első félévben 515 milliárd).

7.1%-KAL LŐTT KI A DOHÁNYFORGALOM A MÁSODIK FÉLÉVBEN

A Napi szerint az idén fordulat állt be,

  • a legális dohányforgalom az első félévben 3,6,
  • a másodikban pedig már 7,1 százalékkal emelkedett szemben a korábbi 1-4 százalékos mínuszokkal.

Ebben egyrészt benne lehet az alternatív termékek legális forgalmának emelkedése, de az is, hogy a csempészcigaretta nagy része Ukrajnából érkezett korábban. Utóbbival kapcsolatban azonban leginkább csak a sötétben tapogatózunk.

LEHET, HOGY CSÖKKENT A CSEMPÉSZET?

A NAV idén az első 9 hónapban 17,6 millió szálat foglalt le a csempészektől, 2021-ben pedig ennek a 10-szeresét 175 milliót. Hasonló arány látható a fogyasztási dohány esetében is. A lefoglalások visszaesését okozhatja az is, hogy a háború alatt kevésbé aktívak a csempészek, de nem kizárt, hogy olyan nagy lett az Ukrajnából Magyarországra tartó személyforgalom, hogy a hatóságok nem képesek követni az ide érkező dohány útját.

Visszatérve a legális forgalomra: az emelkedés jól látható a NAV szabadforgalmi statisztikájából is, amely azt mutatja meg, hogy mennyi termék után fizették meg a jövedéki adót.

Az ITT elérhető grafikonon a szivarka kivételével lehet látni egy nagy megugrást a szabadforgalomban, ennek az a prózai oka, hogy a kormány bejelentett egy jelentős jövedékiadó-emelést júliustól, a piacnak pedig ilyenkor az a természetes reakciója, hogy feltölti a készleteket a még alacsonyabb kulccsal adózó termékekből.

2022-től a füst nélküli dohánytermékek külön soron szerepelnek a NAV adatsorában és bizony látható, hogy nagyon kis volumenről beszélünk például a vele összevethető finomra vágott dohány esetében: idén az első 9 hónapban 2,9 millió kilogramm finomra vágott dohány után fizették meg a jövedéki adót, míg a füst nélküli termékek esetében ez 7800 kilogramm.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: โคมไฟ
'Fel a tetejéhez' gomb