Kikapcs

„Mi vagyunk a rock, mi vagyunk az élet” – szombaton nálunk koncertezik az EDDA, akik 1985-ben Szegeden indultak újra

“Ha elhaladok az Ifjúsági Ház előtt, mindig integetek neki” – nyilatkozta pár napja Fülöp Tímea kolléganőnknek a szombat este Szegeden fellépő legendás EDDA szintén legendás frontembere, Pataky Attila. Az 1973-ban még Griff néven zenélő, majd 1974-ben hivatalosan is megalakuló együttes szombaton az újszegedi Városi Sportcsarnokban ad élő nagykoncertet, amelynek kapcsán egyszerre tört ránk

  • a nosztalgia,
  • egyben a szegedi büszkeség,

ugyanis 37 éve pont a Napfény Városában alakult újra az akkoriban Csipkerózsika-álmát alvó rockbanda. Cikkünk témája a bevezetőben említett, rocktörténeti pillanat, a Pataky Attila interjúnkat pedig az alábbi Szeged365 cikkben találod, benne rengeteg szegedi szállal, élménnyel, emlékkel.

FURCSA, DE 1983-BAN EGYSZER MÁR ÖRÖK BÚCSÚT VETT A RAJONGÓITÓL AZ EDDA… DE NEM ÖRÖKRE

Pocsék időszak volt a 80-as évek közepe a magyar rockzene életében, többek között a P. Mobil, a Karthago, a P. Box vagy épp a Korál is felfüggesztette működését, ami mögött a Magyar Nemzet egykori cikke szerint egyrészt a hard rock irányzat népszerűségének csökkenése, másrészt a média őket érintő sokszor nemtelen támadása állt, ami tovább fokozta a rajongók számának csökkenését.

Legendás volt az EDDA bakancsos korszaka, melyből a szervező Broadway rendezvényirodától kapott információink alapján masszív mennyiséget fognak kapni a szombati koncert vendégei, viszont az 1977 és 1983 között hőskorszak szomorú véget ért:

a Pataky és Slamovits közötti ellentétek odáig fajultak, hogy 1983. december 17-én búcsúkoncertet adtak.

A szakítás oka a banda Wiki-oldala szerint az volt, hogy míg Pataky ugyanazt szerette volna folytatni, amit eddig, Slamovits zeneileg többre vágyott. A gondokat tetézte, hogy harmadik nagylemezük anyagát a lemezgyár visszadobta, és egy szám kivételével (“Fekete élmény”) az egészet újra kellett írni. A két zenész között a viszony elmérgesedett, és bár később többször is kibékültek, kapcsolatuk meglehetősen hűvösnek volt mondható.

A VISSZATÉRÉS, AMI IGAZÁBÓL NEM BUDAPESTEN, HANEM SZEGEDEN TÖRTÉNT MEG

Pataky végül 1984-ben úgy döntött, hogy újraindítja az Eddát. Ehhez legelőször is tapasztalt zenészekkel kiutazott Norvégiába, ahol hónapokon keresztül “vendéglátóztak”, azaz egy szórakozóhelyen zenéltek. A tempó feszített volt, nappal tanulták az új számokat, éjjel játszottak, de a régi Edda két megmaradt tagja, Pataky Attila és Fortuna László itt kezdték el kimunkálni az új hangzást. Az Edda Művek 1985-ben tért vissza Patakynál jó tíz évvel fiatalabb budapesti zenészekkel.

„1983. december 17.: a búcsúkoncert után meghaltam egy kicsit. Aztán érkeztek a levelek. Azt írtátok, Attis, ne add föl! Hittem nektek és bíztam magamban, és tudtam, hogy lesz újra Edda, és lesznek újra koncertek! Ezért írtam a dalt, ünnep minden perc nekem, amit veletek élek át, ünnep, ünnep!” – az Edda Művek újjáalakulását ilyen euforikus hangulatban és a közönség tombolása közepette konferálta fel Pataky Attila, az együttes frontembere éppen 35 éve, 1985. június 7-én a Budapest Sportcsarnokban.

Pedig az igazi-igazi visszatérés nem itt volt, maximum az utókor emlékezetében. Az 1983-as búcsú utáni első visszatérő koncertet

1985. április 14-én, Szegeden adta a banda.

A helyszín az Ifjúsági Ház volt, avagy, mai nevén az IH Rendezvényközpont, a jegyeket pillanatok alatt elkapkodták.

Az egy hete készített interjúnkban rengeteg emlék rohanta meg a 71 éves, örökifjú rockert. Mint Fülöp Tímea kolléganőnknek magyarázta, a 80-as éveket követően voltak úgynevezett “rock városok”, ahol talán jobban értették és érezték ezt a fajta zenét, amit az EDDA játszott, és Szeged pont ilyen város volt. Pataky Attila szerint ez nem múlik el, ez az érzés ma is megvan a szegediekben.

„Bármikor, amikor Szegeden járok, eszembe jutnak az Ifjúsági Házban adott koncertek. Ha elhaladok az épület előtt integetek neki, mert nekem hatalmas élmény volt ott játszani, nagyon nagy szó volt számomra, egy rangot jelentett”

– idézte fel Pataky Attila, ahogy azt is, mindezek mellett ugyanúgy ott élnek benne a Tisza parti és az egyetemi napokhoz köthető koncertjei is a Napfény városából.

SZOMBATON A BAKACSOS KORSZAK IS TERÍTÉKEN LESZ

A szombati koncert legfőbb vázát, a tavaly december 28-i budapesti EDDA Retro bulijuk adja, melyet ígéretükhöz hűen idén elhoznak több városba, köztük Szegedre is.

„Egy nagyon exkluzív, hosszú koncertet ígérhetek. Igazi slágerfesztivál lesz. Kellőképpen látványos, melyben úgy érzem, sikerült úgy összeállítani a műsort, hogy még ennyi év után is lesz benne meglepetés a rajongóknak. Szívmelengető EDDA lírák, amelyekben nagyon erősek vagyunk, és a 48 éves rutinom ott elől a színpadon. Szeretetet viszünk, boldogságot a dalainkkal, és szeretet kapunk cserébe a közönségtől. Ettől több nem kell” –

fogalmazott a Szeged365-nek Pataky Attila.

Az énekes megígérte, hogy 100%, hogy fel fognak csendülni a felejthetetlen bakancsos korszak slágerei, a„Minden sarkon álltam már”, vagy a„Hűtlen”, mert ezek nélkül az emblematikus dalok nélkül elképzelhetetlen egy EDDA-koncert.

„Egyszer Mick Jagger azt mondta, ha egyszer neki 50 évesen a Satisfaction-t kell elénekelnie, akkor tökön szúrja magát. Ha a Jó Isten adja, én a Kört, a Minden sarkont, akár 90 éves koromban is nagyon nagy örömmel éneklem el” – vallja Pataky Attila.

Hozzátette, nagyon jó érzés a rajongók szeretete, csak ezért is megérné, hogy az ember legalább 100 évig éljen, vagy amit a jó Isten ad, de addig is 100%-osan, vagy inkább 110%-osan az EDDA Művek a színpadon lesznek.

A koncertre az utolsó belépőjegyek IDE kattintva, a Broadway oldalán várnak.

Forrás és fotók: EDDA művek, MNO, Recorder blog, Wikipedia

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb