Szegedi Arcok

“Az ellenségemnek sem kívánom, amit átéltünk” – az édesapa mesélte el a szerdán eltűnt 7 éves kisfiú kalandos útját Szeged belvárosában

Felszállt a trolira, onnan átszállt a 90-es buszra, végül a 3F-es villamoson találták meg: kalandos utat járt be az a hét éves kisfiú, aki szerda délután a Rókusi Tescoból tűnt el, s akit szinte egy emberként keresett fél Szeged. Szerencsére a gyermek még aznap épségben előkerült, s őt magát ugyan nem, szüleit viszont azóta is kísértik a pár nappal ezelőtti események. Az eltűnés körülményeiről, a keresésről és arról, merre járt mindeközben a kisfiú, édesapjával beszélgettünk. A téma érzékenységére való tekintettel, az édesapával készült interjúnkat név nélkül közöljük.

AZ ÉDESAPA CSAK EGY PILLANATRA FORDULT EL, S A GYERMEKET MÁR SEHOL SEM TALÁLTA

Ahogy az édesapa mesélte szerda délután hét éves kisfiával a Rókusi körúti Tescoban működő postára mentek. Mint megtudtuk, a kisfiú gyengénlátó, nagyon erős dioptriás szemüveget visel, mely eltörött, ennek a javíttatását intézték. Amíg ő a sorban állt, hogy feladhassa csomagját, a gyermek a posta előtti játék autóba ülve várta őt. Mint mondta, közben folyamatosan szemmel tartotta kisfiát, egy pillanatra fordult csak el, míg aláírta a küldemény feladásához szükséges papírokat. Ez a pillanat pedig elég volt arra, hogy a gyermek eltűnjön, mikor visszanézett, a kisfiú már nem ült a játék autóban, bármerre nézett, sehol sem látta őt.

EGY EMBERKÉNT KERESTE MINDENKI AZ ELTŰNT KISFIÚT

Az édesapa azonnal keresni kezdte őt a hipermarketben: megnézte a játszóházban, a mosdókban, az üzletekben, ahová csak el tudta képzelni, hogy a gyermek mehetett. Mikor keresése nem vezetett eredményre, szólt az áruház alkalmazottainak, hívta a feleségét és a rendőrséget is. Az események gyorsan felpörögtek: délután három előtt nem sokkal két rendőrautó sietett a helyszínre, amelyből 7-8 egyenruhás ugrott ki és rohant be rögtön az áruházba. Mindenki, szinte egy emberként a hét éves gyermeket kereste: a rendőrök, a Tesco alkalmazottai és biztonsági szolgálata, a hangosbemondón keresztül folyamatosan szólítgatták a kisfiút, hogy ha ott van az áruházban, esetleg elbújt valahová, jöjjön elő.

AZ ÉDESAPÁNAK TÁMADT EGY MEGÉRZÉSE, EZÉRT FELVETTE A KAPCSOLATOT AZ SZKT MUNKATÁRSAIVAL IS

Miközben a rendőrök az édesanya segítségével felvették az adatokat, az édesapának támadt egy olyan sugallata, hogy kisfiuk talán elhagyta az épületet és felszállhatott az egyik buszra, vagy villamosra, ezért telefonon értesítette a Szegedi Közlekedési Társaság munkatársait is. Mint mondta, gyermeke autista, nagyon szeret a közösségi közlekedési járműveken utazni, ez egyfajta külön program náluk, napi 10-15 kilométert szoktak utazni, ezért is gondolta, hogy talán a kisfiú felszállhatott az egyik járműre. “A diszpécser hölgy nagyon kedves volt, leadta az összes busz és troli vezetőnek a kisfiam személyleírását. Ezután a taxi társaságokat is felhívtam, nekik is megadtam a fiam személyleírását” – emlékezett vissza az édesapa.

AZ SZKT MUNKATÁRSÁTÓL ÉRKEZETT A JÓ HÍR: AZ EGYIK VILLAMOSON RÁTALÁLTAK A GYERMEKRE

Közben a keresés folytatódott az áruháznál. Az édesapa nagyobbik gyermekével éppen a parkolót fésülte át, amikor az SZKT-tól felhívta egy hölgy és közölte a jó hírt: megvan a kisfiú, egy fiatal lány kiszúrta a 3F-es villamoson az egyedül utazó gyermeket, akit ezután odakísért a jármű vezetőjéhez. Az édesapa a rendőrökkel együtt ezt követően azonnal megindult a gyermekért, aki a villamos Fonógyári úti végállomásán várta őket.

A KISFIÚ KALANDOS UTAT JÁRT BE

Mint kiderült a kisfiú kalandos utat járt be: miután kisétált a Rókusi Tescoból, felszállt egy trolibuszra a hipermarket előtt, ment egy megállót a Vértóig, onnan átszállt a 90-es buszra, amellyel elment az Agyagos utcáig, ott leszállt és kényelmesen felsétált a József Attila sugárúton a villamosmegállóba. Itt egy várakozó idősebb hölgytől még azt is megkérdezte, mikor jön a következő villamos, amelyre ezután szintén felszállt. Ezen a járművön vette észre a fiatal lány az egyedül utazó kisfiút a Kecskeméti utcánál.

A KISFIÚ AZT MONDTA, KIS KIRÁNDULÁSA UTÁN, ÁTSZÁLLVA A 2-ES VILLAMOSRA VÉGÜL HAZA AKART MENNI

Mikor az édesapa végre megkönnyebbülten magához ölelhette kisfiát, a gyermek azt mondta, visszafelé az Anna-kútnál át akart szállni a 2-es villamosra, hogy azzal haza menjen. “Megmondom őszintén, lesokkolódtunk, az ellenségemnek sem kívánom, amit átéltünk abban a körülbelül másfél órában” – mondta el az édesapa, majd hozzátette, szerencsére kisfia elég sokat utazik közösségi közlekedéssel, tudja a megállókat és a sofőrök többsége is ismeri már őt. “Végül annyit mondott, ma már nem kell vinnem őt trolizni és villamosozni, mert mára már megvolt neki az utazás élménye” – idézte fel kisfia szavait az apuka. Ellentétben szüleivel a gyermek egy pillanatra sem ijedt meg, élvezte a kis kirándulást, főleg, hogy amikor a villamos sofőrjének a gondjaira bízták, beülhetett még a vezetőfülkébe is.

SENKINEK NEM TŰNT FEL, HOGY EGY HÉT ÉVES GYEREK EGYEDÜL KÓBOROL

Az édesapa, bár tudja, hogy hibázott, azt fájlalja csak, hogy a szerda délutáni csúcsidőben senkinek nem tűnt fel, hogy egy hét éves gyerek egyedül kóborol, a fiatal lányt leszámítva senki hozzá sem szólt a gyermekhez, nem firtatta, hogy hol vannak a szülei, miért van egyedül és merre tart. “Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget. A Tesco dolgozóinak, a rendőröknek, az SZKT munkatársainak és a taxisoknak is. Külön köszönöm a villamosvezetőnek, aki vigyázott a kisfiamra, a fiatal hölgynek, hogy nem sétált el az egyedül utazó gyerekem mellett. Nagyon hálásak vagyunk, le a kalappal előttük!” – mondta el az édesapa.

A SZÜLŐK MÉG NEM TÉRTEK MAGUKHOZ A SOKKBÓL

Hozzátette, a kisfiú jól van, ő kalandként élte meg az egészet, szülei viszont még mindig nem tértek magukhoz rendesen a sokktól. Mint az édesapa beavatott, nap, mint nap együtt járnak bevásárolni, de a gyermek soha nem csinált még ilyet korábban. Reméli, történetük rávilágítja az embereket arra, hogy figyeljünk jobban egymásra, ha látunk a városban egy egyedül kóborló kisgyereket, ne sétáljunk el szó nélkül mellette.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb