Szegedi Arcok

Napi büszkeség: Pécsi Eszter-díjat kapott Péter Csaba, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium pedagógusa

Tizenegy, természettudományokat oktató középiskolai tanár vehette át a Pro Progressio Alapítványnak Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett ez évi tanári díját Budapesten, a Műegyetemen. A díjazottak között pedig ott volt Péter Csaba, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium pedagógusa is.

A 14 évvel ezelőtt alapított, ám ettől az évtől Pécsi Eszter nevét viselő kitüntetést olyan oktatók vehetik át, akik a legtöbbet teszik a műszaki tudományos ismeretek átadásáért, népszerűsítéséért – tudósított az MTI.

SZERETNÉK, HA MINÉL TÖBB KÖZÉPISKOLÁS LÁNY VÁLASZTANÁ A MŰSZAKI-TUDOMÁNYOS PÁLYÁT

Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora az ünnepségen hangsúlyozta: azért nevezték el Pécsi Eszterről a díjat, mert szeretnék, ha minél több középiskolás lány választaná a jövőben a műszaki-tudományos pályát. Közölte, büszkék arra, hogy a női hallgatók aránya a Műegyetemen immár eléri a 34 százalékot, a műszaki területen pedig a 30 százalékot. Ezzel közelítik a világátlagot: az UNESCO, vagyis az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete adatai szerint ugyanis világszerte 35 százalékos a műszaki tudományos területen egyetemi tanulmányokat folytató nők aránya. Emlékeztetett arra, 127 éve vált lehetővé Magyarországon a nők számára, hogy felsőfokú tanulmányokat folytassanak, és 1918-ban nyílt meg ez a lehetőség a műszaki, mérnöki szakokon is.

90 EZERRE NÖVELNÉK A KUTATÓ-FEJLESZTŐ MÉRNÖKÖK SZÁMÁT

Kisfaludy László András, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára köszönetét fejezte ki minden magyar nőnek, aki Pécsi Eszter nyomdokaiban járt az elmúlt évtizedekben. Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára arról szólt: a tárca számára azért fontos a műszaki-tudományos tehetséggondozás, mert a felsőoktatási modellváltás egyik fő célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a képzést és a munkaerőpiacot. Márpedig a munkaerőpiacon egyre inkább felértékelődnek a műszaki ismeretek. A kormányzatnak az a szándéka – folytatta -, hogy 2030-ig Magyarország az Európai Unió első tíz országa közé kerüljön az innováció területén. Ennek érdekében pedig a mai 62 ezerről 90 ezerre kívánják növelni a kutató-fejlesztő mérnökök számát – mondta a politikus.

SZEGEDI PEDAGÓGUS IS A DÍJAZOTTAK KÖZÖTT

Az idei díjazottakat is kihirdették. Íme:

 • Csanády Gáborné (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest),
 • Dobos Sándor (Fazekas Mihály Gimnázium és Gyakorló Általános Iskola, Budapest),
 • Fürjes János (Győri SzC Hild József Építőipari Technikum),
 • Hajdara Botond (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest),
 • Juhász Attila (Miskolci Herman Ottó Gimnázium),
 • Kalydi György (Győri SzC Baksa Kálmán Gimnázium),
 • Király Sándor (Neumann János Gimnázium, Eger),
 • Péter Csaba (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium),
 • Tassy Gergely (Veres Péter Gimnázium, Budapest),
 • Tóth Mariann (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium)
 • és Zsigó Zsolt (Nyíregyházi SzC Bánki Donát Műszaki Technikum).
      

Elhangzott: a tanári díj megalapítása óta immár 151 oktató vehette át az elismerést.

PÉCSI ESZTER MUNKÁSSÁGA LEHETŐVÉ TETTE SZÁMOS NEW YORK-I FELHŐKARCOLÓ MEGVALÓSÍTÁSÁT

Pécsi Eszter 1899-ben született Kecskeméten. Műszaki tanulmányait Berlinben kezdte, ám amikor megnyílt a műszaki felsőoktatás lehetősége a nők előtt Magyarországon, hazatért, és 1920-ban első magyar nőként átvette a mérnöki (építőmérnöki) oklevelet a budapesti műegyetemen. Nevéhez fűződik az első magyarországi vasbeton házak szerkezetének megtervezése, majd 1945 után tagja volt annak a mérnöki csapatnak, amely a főváros ostroma során megsérült épületek statikai felülvizsgálatát végezte. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után előbb Ausztriába, majd az Egyesült Államokba emigrált, 1965-ben átvehette az Egyesült Államok legjobb statikai tervezőjének járó díjat. Munkássága lehetővé tette számos New York-i felhőkarcoló megvalósítását. Pécsi Eszter 1975-ben New Yorkban hunyt el, hamvait később a budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra – ismertették a díjátadón.

PORONDON A LEGSZEGEDIBB TANÍTÓK, TANÁROK ÉS KULT-MENEDZSEREK

Apropó, ha már az oktatásnál tartunk, csak szólunk, hogy ettől a héttől már a Legszegedibb Tanítókra, Tanárokra és Kult-menedzserekre is lehet szavazni! Részletek:

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

 1. Visszajelzés: ufabtb
 2. Visszajelzés: illuminati
'Fel a tetejéhez' gomb