KözéletNem kategorizált

Megegyezést kötött Koszovó és Szerbia, elkerülhetik a háborút

Szerbia és Koszovó megegyezett azoknak a rendszámtábláknak az ügyében, amely miatt az elmúlt hónapokban kiújult a két ország konfliktusa – tudósít az Index.

A konfliktus az utóbbi hetekben mérgesedett el amiatt, hogy a koszovói rendőrök a rendszámtáblák cseréjére szólították fel a szerbeket. Egyesek már azt is kilátásba helyezték, hogy a háború is kitörhet a két ország közt.

SIKERÜLT MEGEGYEZNI

A két ország vezetője először hétfőn tárgyalt egymással Brüsszelben, az a tárgyalás azonban nem vezetett eredményre. Ennek ellenére folytatták az egyeztetést, és szerda éjjel Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője (aki a felek közt közvetített) arról számolt be, hogy azóta sikerült megegyeznie a feleknek. Borrell azt írta, hogy a megegyezés lényegében két dologból áll:

  • Szerbia nem állít ki többet azokból a rendszámtáblákból, amelyeket a koszovóiak kifogásoltak,
  • a koszovói kormányzat pedig ezért cserébe nem tesz újabb lépéseket annak érdekében, hogy a már meglévő rendszámtáblákat cseréltessék le a koszovói szerbekkel.

Az EU főképviselője szerint a felek a következő napokban folytatják a tárgyalást a megegyezésben foglaltak gyakorlati kivitelezéséről.

A SZERBEK SZERINT KOSZOVÓ PÁNIKOL, AZ AMERIKAIAK ÖRÜLNEK 

Petar Petkovics, a Koszovóért felelős szerb kormányhivatal vezetője azt mondta, hogy a megegyezés után az egyik koszovói lapban valótlan kijelentést közöltek tőle azzal összefüggésben, hogy mit mondott a megegyezésről. “Pristinában pánikolnak a megegyezés miatt! […]. Az információs háború eszközével megpróbálják eltitkolni a rendszámtáblákról szóló megegyezés eredményeit” – írta. A Kosovo Online szerint Petkovics valójában azt mondta, hogy a megegyezésnek köszönhetően minden koszovói szerb mentesül a rendszámtáblák miatti 150 eurós bírságtól és minden más büntetőintézkedéstől, ezáltal pedig biztosították a békét és megvédték a koszovói szerbeket. Mindeközben Ned Price amerikai külügyi szóvivő is közölte, hogy az Egyesült Államok üdvözli a két fél megegyezését, amelynek köszönhetően egy majdnem két éve tartó vita érhet véget.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb