Közélet

Nagy Márton: túl nagy pánikot keltenek a kis benzinkutak az üzemanyaghiányról szóló hírekkel

Túl nagy pánikot keltenek a kis benzinkutak, nem ez a módja a helyzet kezelésének – mondta Nagy Márton az Indexnek arra reagálva, hogy egyre több helyen van ellátási zavar, és hogy arról szólnak a hírek, hogy kivezetik az ársapkát hazánkban.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint két feltétele van annak, hogy fenntartható legyen a benzinárstop: a Barátság vezetéken érkezzen zavartalanul az olaj, és a finomítók legyenek képesek azt feldolgozni. Nagy Márton arról is beszélt, hogy egyre több hír szól az üzemanyag-ellátás zavaraitól és arról, hogy nem fenntartható az árstop. Úgy vélte: “Ez már a kis kutak hergelése, tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak, de bizonyos esetben azt is tudjuk, hogy túl nagy pánikot keltenek. Megértem a helyzetüket, de nem ez a módja annak, hogy ezt kezeljük.”

A STRATÉGIAI KÉSZLETEKHEZ NEM NYÚLNAK

Azt is hozzátette, hogy a stratégiai készlethez nem fognak hozzányúlni, azt természeti károk vagy más havariahelyzet kezelésére tartogatják. A Mol egyébként épp a múlt héten tájékoztatott arról több száz kis benzinkutat, hogy egy hétig nem tud dízelt és motorbenzint biztosítani az ország energiabiztonsága érdekében. A Független Benzinkutak Szövetsége ez után több száz települést sorolt fel, ahol a kis kutakon elfogyott az üzemanyag. Az is pár nappal ezelőtti hír volt, hogy a Shell kutakon a 95-ös benzinből piaci áron számolva legfeljebb 20 ezer forintért, hatósági áron nagyjából 14 500 forintért lehet tankolni.

A MOL CÁFOL

A Mol szerint így is 15-20 százalékkal több üzemanyagot szállítanak partnereiknek, mint normál időszakokban. Ez a vásárlási statisztikán is látszik: a legfrissebb, szeptemberi adatok szerint 18,6 százalékkal nőtt a benzinkutakon vásárolt termékek mennyisége egy év alatt. Az Index információi szerint már a Mol saját kútjain is érezhető a készlethiány: a héten napi 70–100 közötti leürülés volt, így hívják azt, amikor elfogy az üzemanyag. Ez általában nulla szokott lenni. Jöttek is drasztikus lépések: a Mol számos kis benzinkútnak átmenetileg nem tud üzemanyagot szállítani, és bár az olajvállalat az Indexnek cáfolta a Független Benzinkutak Szövetségének azt az állítását, miszerint a független kis töltőállomások nem kapnak tőlük üzemanyagot, a helyzet azért elég komoly. Ezt az is mutatja, hogy a múlt héten többször is kifogytak az üzemanyagból Szegeden is:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb