Közélet

Több mint 100 millió forintot kérne Vásárhelytől a Magyar Posta a kisebb egységek nyitvatartásáért

Hódmezővásárhely lemond a posták bérleti díjáról, hogy a bezárásra ítélt hivatalok mégis nyitva maradhassanak – írtuk meg november közepén, ma pedig arra is fény derült, hogy telefonon sikerült egyeztetni Márki-Zay Péternek a vásárhelyi kispostákért felelős területi igazgatóval. Mint kiderült, a teljes költségek felét kérnék el, akkor nyitva maradhatnának a kisposták – írja a Hódpress.

Ma Márki-Zay Péter polgármester a Magyar Posta debreceni területi központjának igazgatójával egyeztetett a Vásárhelyen bezárt három postahivatal megnyitása ügyében. Szőllősi Béla területi igazgató elmondta, hogy: a vásárhelyi öt postahivatalból hármat bezárva is megfelelnek a törvényi kötelezettségeiknek. Mint tovább kiemelte, az elmúlt két hétben az összforgalom Vásárhelyen alig változott (azaz az ügyfelek átálltak a két működő hivatalra), a nagypostán a várakozási idő 2-3 perces átlagosan, ami nagyon jónak számít.

A MEGSZORÍTÁSOK BÁRMEDDIG TARTHATNAK

A lap szerint Szőllősi Béla arra is kitért, hogy a megszorítások az állami vállalat részéről határozatlan időre, a háború és rezsiválságra hivatkozva bármeddig eltarthatnak, azaz nemcsak a téli időszakra szólnak. Mint kiemelte, bár eddig nem volt elbocsátás, de ők a bérköltségeket is beleszámítják a kisposták újranyitásának feltételei közé, hiszen hosszabb távon csak a ténylegesen nyitva tartó hivatalok létszámszükséglete indokolt számukra.

AZ ÚJRANYITÁSÉRT CSERÉBE TÖBB MINT 100 MILLIÓT KÉRNEK

A lap megjegyzi, hogy mindezek alapján hamarosan írásban is eljuttatják majd a Magyar Posta ajánlatát Hódmezővásárhely önkormányzatának, miszerint a három bezárt posta újranyitásáért valamennyi költségük felének megtérítését kérik. Pontosabban:

  • a 4-es számú, Jókai utcai posta éves költsége: 39,1 millió forint + ÁFA,
  • a 6-os számú, szikáncsi posta éves költsége: 8 millió forint + ÁFA,
  • a 8-as számú Klauzál utcai posta éves költsége: 54 millió forint + ÁFA.

A három posta megmentése ezek szerint a vásárhelyi önkormányzatnak 128,39 millió forintjába kerülne.

A KÖZGYŰLÉS HATALMAZTA FEL MÁRKI-ZAY PÉTERT, HOGY TÁRGYALJON

“A vásárhelyi közgyűlés legutóbbi ülésén arra hatalmazott fel, hogy a bérleti díj és rezsiköltség tekintetében köthetek megállapodást, a Posta azonban egyáltalán nem hajlandó ezen feltételeken változtatni, sem a nyitvatartási idő csökkentésével, sem egyes költségelemek különválasztásáva” – mondta Márki-Zay Péter. Vásárhelyen amúgy az energiahatékonyság jegyében számos kulturális intézményt bezártak, munkaköröket vontak össze és teljes intézmények költöztek össze.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb