Smart Szeged

Szebb lesz, mint új korában: felújítják az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épületét

Elkezdődött a „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt megvalósítása a Szegedi Tudományegyetemen. A pályázat keretében pedig megújul a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épülete is. A kivitelezés megvalósításra 865 millió forint áll rendelkezésre – tájékoztat az egyetem a honlapján.

A hőtechnikai számítások és az energetikai szakvélemény elkészült, a kiviteli tervek elkészítése folyamatban van. Ezt követően kerül kiírásra a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás, melynek eredményes lezárása után kezdődhet a kivitelezési munka – várhatóan a 2023-as év közepén. Az SZTE BTK Petőfi Sándor sugárúti épületéről tudni kell, hogy az 1970-es évek elején épült, eredetileg irodaházi funkcióval, amelyet a kubatúra is jól tükröz, ennek hasznos alapterülete 4282 négyzetméter. Ez az épület az elmúlt ötven évben gyakorlatilag semmiféle felújításon nem esett át, ezért a jelenlegi beruházást, azt hiszem nem kell különösebben megindokolni – kezdte Csóti Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem műszaki igazgatója.

NYÍLÁSZÁRÓKAT CSERÉLNEK, FELÚJÍTJÁK A KAZÁNHÁZAT

Az igazgató azt is kiemelte: az épület új homlokzati megjelenést kap, Drywit rendszerű hőszigetelés mellett kicserélik a homlokzati nyílászárókat, megtörténik a kazánház felújítása és a lapostető hő-, és vízszigetelése is megújul. Emellett, ha minden a tervek szerint halad, színeiben is modern épülettel számolhatnak majd az oktatók és a hallgatók. Mint kiderült, a beruházással 30%-os üvegházhatású gázkibocsátás csökkentést érnek majd el. Ez azt jelenti, hogy az épület komplett hőszigetelése mellett a nyílászárókat, a lépcsőházi kopolit üveget korszerű függönyfalakra cserélik, és árnyékolják, valamint a kazánokat kondenzációs kazánokra, illetve a monosplit klímákat, VRF-klímarendszerre cserélik, amely alkalmas lesz a hűtés mellett a fűtésre is. “A kondenzációs kazán és a VRF-klímarendszer képes lesz egymással kommunikálni, hogy a legoptimálisabb üzemeltetéssel tudjunk a külső hőmérsékletváltozásra reagálni” – ismertette Csóti Ferenc, ami azt is elmondta, hogy korszerűsítik az épület belső világítását és bővítik a napelemrendszert is, amely úgy a gáz-, mint az áramköltségeket csökkenti majd. Az épület védett területen helyezkedik el, ezért a kiviteli tervek véglegesítése előtt Városi Főépítészi jóváhagyásra van szükség a homlokzati megjelenés és anyaghasználat okán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb