Közélet

Az árstopos cukor olyan lett, mint a hatósági áras benzin: egyre kevesebb helyen lehet kapni

A legtöbb hazai üzletben szinte lehetetlen hatósági áras, egy kilogrammos kristálycukrot venni. A jelenséget sajnos Szegeden is egyre többször lehet tapasztalni. A kereskedők szerint már a nyitást követő első órában elkapkodják a vásárlók az árstopos kristálycukrot, ha egyáltalán érkezik szállítmány. A Napi.hu arról ír, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy az árstop hatására kialakult üzemanyaghiány után most tartós cukorhiányra kell felkészülni, amelyet csak a hatósági ár megszüntetésével lehet kezelni.

Az üzemanyaghiány egyértelműen a jelentősen megugró kereslet mellett visszaeső kínálat miatt alakult ki, az egyre súlyosabb cukorhiány okára azonban egyelőre nincs magyarázat. Az ügyben a lap megszólaltatta a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettesét. Dorogi Árpád azt mondta, a piacon rendelkezésre áll az a mennyiségű kristálycukor, amely kielégíti mind a lakosság, mind az ipar igényeit a megnövekedett kereslet ellenére is.

FOLYAMATOS AZ ELŐÁLLÍTÁS

A szakember szerint elsősorban a kereskedők adhatnak magyarázatot arra, miért vált mára szinte hozzáférhetetlenné a boltokban a hatósági áras kristálycukor. Az biztos, hogy a Magyar Cukor Zrt.-nél jelenleg is tart az idei cukorrépatermés feldolgozása, vagyis az előállítás folyamatos. Ugyan a hazai feldolgozás nem fedezi a cukorkeresletet, de a hiányzó mennyiség importból bőven fedezhető – tette hozzá. A hazai árszabályozás miatt a kereskedőknek veszteséget okoz a kristálycukor beszerzése, ezért a nem hatósági áras termékek, például a kockacukor vagy a porcukor árát jelentősen megemelték. 

AZ ÁRSTOP KIVEZETÉSÉRE KÉSZÜLNEK AZ EMBEREK

Az egyik hazai lánc saját adataira hivatkozva nemrég arról számolt be, hogy az éves átlagos keresletet idén már a nyári hónapokban meghaladta a megugró vásárlási kedv. A cukor esetében azonban mégsem lehet pánikvásárlásról beszélni, mivel a kedvezményes ár aligha eredményezett tényleges többletfogyasztást. Sőt, az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény inkább fokozatos keresletcsökkenést eredményez. Úgy tűnik, sokan az árstop közelgő kivezetésére készülnek, és ezért jelentős tételeket halmoznak fel a kristálycukorból. Az ársapka kivezetésével az ágazati előrejelzések szerint a most 250-270 forintért kapható kristálycukor ára 500-600 forintra emelkedne.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb