Közélet

Bejelentés, kedd estére: április végéig meghosszabbítják az élelmiszerár-stopot

A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot, írta az Agrárminisztérium közleménye nyomán a Telex. A rendelet eredetileg december 31-ig volt érvényes, a kormány 2022 végére ígérte, hogy dönt a sorsáról. Ami kicsit furcsa, hogy mindezt nem a szokásos Kormányinfó keretein belül, hanem egy szimpla, kedd esti közleményben hozták nyilvánosságra.

Az agrárminisztérium közleménye kiemelte, hogy

“az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá.”

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, Nagy István miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

  • Az Agrárminisztérium állítása szerint a legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás.
  • Lisztből 27 százalékkal,
  • napraforgó étolajból 44 százalékkal,
  • csirkemellből 34 százalékkal,
  • csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában a közlemény szerint.

“Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartjuk, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogjuk meghozni” – idézte Nagy István mezőgazdasági miniszter gondolatait a 24.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb