Közélet

Rendkívüli sajtótájékoztatót jelentett be Orbán Viktor, élőben jövünk a részletekkel

Kedden délelőtt fél tízkor ismét sajtótájékoztató tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumában – adott ki közleményt a területfejlesztési miniszter sajtóosztálya. Bár konkrétan nem mondták ki, de Navracsics megjelenése szinte biztossá teszi, hogy a hétfő éjfélkor meghozott brüsszeli döntések fogják szolgáltatni a sajtótájékoztató leghangsúlyosabb témáit.

Orbán Viktor reggel 8-kor a következő poszttal csatlakozott fel a hype-vonatra:

Bejelentés hamarosan.

FELSZÁLLT A FÜST BRÜSSZELBEN

Felszállt a füst Brüsszelben, az EU soros elnökségét ellátó cseh kormány ugyanis hétfőn éjfél előtt bejelentette, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a magyar pénzekre vonatkozó megállapodásokat – írtuk meg ma reggel. Eldőlt az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyása, de a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügye is. 

Sajtóértesülések szerint az alábbi négy kérdésben jutottak egyeszségre az EU-hoz akkreditált nagykövetek (COREPER):

  • az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatás;
  • a 15 százalékos globális minimumadó;
  • az 5,8 milliárd euró (közel 2400 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyása;
  • és a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügye – az eredeti javaslatot mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését függesztik fel.

Részletes beszámolónk az éjféli döntésről:

9:30-tól élőben jövünk a bejelentésekkel a Szeged365.hu-n!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb