Közélet

A lengyelek visszavonták a vétót, mégis jöhetnek az uniós pénzek Magyarországra

Lengyelország ma délután engedett a nyomásnak, így visszavonja a vétóját, amellyel azt a megállapodást is keresztülhúzta volna, amely tartalmazza a Magyarországnak járó, befagyasztott uniós forrásokról, valamint a helyreállítási alap pénzeiről szóló megegyezést. A kompromisszumra azért volt óriási szükség, mert ha az idén nem született volna megállapodás a kérdésben, hazánk az 5,8 milliárd eurót kitevő támogatási keret 70 százalékát végleg elbukta volna.

HÉTFŐ ÉJFÉLKOR JÖTT A NAGY BEJELENTÉS, AMELY 2023-BAN HELYRE RÁZHATJA A MAGYAR GAZDASÁGOT

Az EU soros elnökségét ellátó cseh kormány hétfőn éjfél előtt jelentette be, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a magyar pénzekre vonatkozó megállapodásokat. Ezzel eldőlt az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyása, de a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügye is.

HIDEGZUHANY, LENGYEL MÓDRA

A hideg zuhany csütörtökön jött, a Politicónak nyilatkozva ugyanis négy uniós diplomata is megerősítette, hogy a lengyelek vétóztak, ami azt jelenti, hogy borulni látszott a papírforma. A lengyeleknek egyébként nem a Magyarországot és Ukrajnát érintő ügyekkel, hanem a globális minimumadó kérdéskörével van problémájuk. 

A beszámoló szerint a hétfői elvi megegyezésről brüsszeli idő szerint szerdán délután 5 óráig kellett volna megszületnie az írásbeli jóváhagyásnak. Végül a lengyelek kérésére még három óra haladékot adtak az erről szóló tárgyalásoknak, de azok nem vezettek eredményre. Ezután Petr Fiala, az EU soros elnökségét betöltő Csehország miniszterelnöke személyesen próbálta meggyőzni Mateusz Morawieckit arról, hogy vonja vissza a vétót, de ez sem vezetett eredményre.

Napi arról írt, hogy a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurót kitevő, vissza nem térítendő támogatásainak kérdésében 2022 végéig mindenképp meg kellene egyezni, ugyanis ha az idén nem születik megállapodás a kérdésben, akkor hazánk a támogatási keret 70 százalékát végleg el fogja bukni.

KÉSŐ DÉLUTÁNRA VISSZAVONTÁK A VÉTÓT

Lengyelország engedett a nyomásnak, hogy visszavonja azon csomaggal szembeni vétóját, amelynek része többek között a nagy multinacionális vállalatok számára kötelező minimális társasági adókulcs valamint az Ukrajnának nyújtott újabb 18 milliárd eurós segély − írta meg diplomáciai forrásokra hivatkozva a Politico, a cikket az Index fordította.

A miénkhez hasonló, de nem egészen ugyanaz a lengyelek problémája is:

  • A helyreállítási alapból 35 milliárd euró járna Lengyelországnak, amelyet a nyáron az Európai Bizottság jóvá is hagyott.
  • Viszont pénzt még nem kaptak, mert hasonlóan Magyarországhoz, ott is az igazságszolgáltatás reformjához köti a Bizottság a pénzek folyósítását.
  • Ímmel-ámmal történt változtatásokat ugyan végrehajtottak ezeken a kifogásolt területeken, de ezeket nem fogadta el az Európai Bizottság. 
  • Kaczynskiék ezután jelezték Brüsszelnek, hogy nem engednek a zsarolásnak.

Mint az Index megjegyezte, jövő ősszel viszont választások lesznek Lengyelországban és az utóbbi hetekben az ellenzék elég szépen tornázza fel népszerűsége százalékpontjait, ami egyre jobban nyomasztja a jelenlegi varsói vezetést. Égetően szüksége van egyébként a lengyel gazdaságnak a helyreállítási forrásokra, mert a háború közvetlen hatásai, a milliós számban érkezett ukrán menekültek ellátása, ráadásul az energiaválság komoly helyzetet teremtett. 

Az Európai Bíróság már tavaly ősz óta napi 1 millió eurós (!) bírságot szabott ki Varsóra, mert a kormány nem hajtotta végre a lengyel fegyelmi kamara ügyében meghozott ítéletet. Ez a büntetés olyan 325 millió eurónál jár már.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb