Közélet

Baljós árnyak? Lengyelország páros lábbal szállt bele a megállapodásba, amely a magyar helyreállítási terv pénzeit is tartalmazza

Lengyel, magyar, két jó barát? Nem úgy fest, ha nem is közvetlenül. Lengyelország ugyanis szerdán jelezte, nem járulnak hozzá annak a megállapodásnak az elfogadásához, amely tartalmazná a Magyarországnak járó, befagyasztott uniós forrásokról, valamint a helyreállítási alap pénzeiről szóló megegyezést is. A kompromisszumra az Index szerint azért lenne nagyon nagy szükség, mert idén év végéig a helyreállítási alapról mindenképp kellene egy megegyezés.

Felszállt a füst Brüsszelben, az EU soros elnökségét ellátó cseh kormány ugyanis hétfőn éjfél előtt bejelentette, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a magyar pénzekre vonatkozó megállapodásokat – írtuk meg a hét elején. Eldőlt az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyása, de a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügye is.

LENGYELORSZÁG NEM HAJLANDÓ ALÁÍRNI A CSOMAGOT

Az Index szerint most elképzelhető, hogy ez az egész alku borul: a minap ugyanis kezdetét vette az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülése, és a tagállamok vezetőinek még szerdán jóvá kellett volna hagyniuk ezt a kompromisszumot. Ez azonban nem történt meg, ugyanis 

Lengyelország jelezte, hogy nem hajlandóak jóváhagyni a csomagot.

Az EU-hoz akkreditált nagykövetek hétfőn csak egy elvi egyezségre jutottak a kérdésekben, és ezt az egyezséget még formálisan egy írásbeli eljárással jóvá kellene hagyni. A hétfői megegyezésre azonban mindenki úgy tekintett, hogy azzal, lezárult a kérdés. 

A CSEH MINISZTERELNÖK SZEMÉLYESEN PRÓBÁLTA MEGGYŐZNI A LENGYELT, HOGY VONJA VISSZA A VÉTÓT

A Politicónak nyilatkozva négy uniós diplomata is megerősítette azt, hogy a lengyelek vétóztak, ami azt jelenti, hogy borult a papírforma. A lengyeleknek egyébként nem a Magyarországot és Ukrajnát érintő ügyekkel, hanem a globális minimumadó kérdéskörével van problémájuk.

A beszámoló szerint a hétfői elvi megegyezésről brüsszeli idő szerint szerdán délután 5 óráig kellett volna megszületnie az írásbeli jóváhagyásnak. Végül a lengyelek kérésére még három óra haladékot adtak az erről szóló tárgyalásoknak, de azok nem vezettek eredményre. Ezután Petr Fiala, az EU soros elnökségét betöltő Csehország miniszterelnöke személyesen próbálta meggyőzni Mateusz Morawieckit arról, hogy vonja vissza a vétót, de ez sem vezetett eredményre.

BALJÓS ÁRNYAK: HA IDÉN NEM SZÜLETIK MEGÁLLAPODÁS, A TÁMOGATÁSI KERET 70 SZÁZALÉKÁT BUKJUK EL

A Napi arról írt, hogy a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurót (2300 milliárd forintot) kitevő, vissza nem térítendő támogatásainak kérdésében 2022 végéig mindenképp meg kellene egyezni, ugyanis ha az idén nem születik megállapodás a kérdésben, akkor hazánk a támogatási keret 70 százalékát végleg el fogja bukni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb