Közélet

Decemberben már nem lesz több demonstráció Szegeden, berendelte három helyi középiskola igazgatóját a Belügyminisztérium

Forgalomblokkolásos tüntetést tartottak szerdán este a szabad oktatásért Szegeden, melynek során előbb 100-120, később nagyjából 150-200 fő gyűlt össze a Dugonics térre – írta meg Kisházi Sándor kollégánk az eseményeket követően, majd az is kiderült, hogy valószínű, hogy decemberben már nem tartanak több megmozdulást városunkban, viszont januárban folytatják a tiltakozást. A Telex szerint mindezek mellett arra is fény derült, hogy berendelték Budapestre a Belügyminisztériumba három szegedi állami középiskola igazgatóját. 

A szerda késő délutáni demonstráció gyülekezőhelye a Dugonics András szobornál volt, majd este 6-tól 20 percen át járták körbe a kettős körforgalom világítós karácsonyfával díszített második tagját Szegeden. A résztvevők 18:20 után a Széchenyi térre mentek, itt mécsesekből és gyertyákból rakták ki az ellenállás közös szimbólumát, a piros körben felkiáltójelet.

JANUÁRBAN FOLYTATJÁK A DEMONSTRÁCIÓT SZEGEDEN

A résztvevők végül a Grand Caféban tartottak nyílt oktatási fórumot, ahol a Telex tudósítójának kérdésére Hajnal Edina azt mondta, valószínű, hogy decemberben már nem tartanak több megmozdulást, hiszen ilyenkor mindenki a családjával szeretne együtt lenni. Januárban azonban folytatják a tiltakozást. A portál szerint ugyanígy válaszolt a szervező tanárok egyike, aki elmondta, hogy az Európai Uniótól a kormány által remélt pénzbeli támogatás nyomán kilátásba helyezett béremelés nem oldja meg a gondokat még akkor sem, ha megvalósul. Arról egységes álláspontot fognak kialakítani az egymással kapcsolatban lévő, országszerte elégedetlen oktatási dolgozók. A tanárok a kormány által tervezettnél magasabb arányú és belátható időn belül érzékelhető béremelést várnak, nem pedig hosszú évekre elhúzott, bizonytalan ígéreteket.

A BÉREMELÉS NEM AZ EGYETLEN ELVÁRÁS

A lap kiemelte, hogy a béremelés már régóta nem az egyetlen elvárásuk, az csak az egyik pontja a 9 témakörből álló követeleseiknek, a többit sem engedik el, ezért januárban a tanárok szintén folytatni akarják az akciókat. Szegeden és a környékén a tiltakozásokat szervezők nem tudnak arról, hogy tanárokat elbocsátottak volna a munkahelyükről a munkabeszüntetések vagy más hasonló okok miatt. A szegedi szolidaritási nyilatkozatot már ezernél is több tanár és oktatási alkalmazott írta alá.

HÁROM SZEGEDI KÖZÉPISKOLA IGAZGATÓJÁT RENDELHETTÉK BE A BELÜGYMINISZTÉRIUMBA

A portál azt is írja, hogy a fórum alatt érkezett meg a Telex tudósítójának telefonjára az üzenet, amely szerint az egyik tiltakozó tanár, aki nem volt ott a beszélgetésen, úgy értesült: berendelték Budapestre a Belügyminisztériumba három szegedi állami középiskola igazgatóját. A Deák gimnázium, a Radnóti gimnázium és a Tömörkény gimnázium tanárai vettek részt az eddigi tiltakozásokban a legtöbb alkalommal és a legnagyobb arányban. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy – ha a berendelés valóban megtörtént – a minisztériumban milyen alapon választották ki a három igazgatót, hiszen Szegeden sokkal több állami közép- és általános iskola van.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb