Közélet

Magyar Közlöny: 20 százalékról 32 százalékra emelkedik a pedagógusok szakmai bérpótléka

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet a pedagógusok béremeléséről. E szerint 20 százalékról 32 százalékra emelkedik a pedagógusok szakmai bérpótléka, olvasható az Index cikkében.

CSAK A PÓTLÉKON EMELNEK, A FIZETÉSEN NEM

Mint írták, azt követően, hogy Pintér Sándor belügyminiszter pénteken konzultáción vett részt az iskolaigazgatókkal és tanárokkal, ígéretet tett arra, hogy megemelik a pedagógusok bérét. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint azonban csak a pótlékon emelnek, a fizetésen nem. 

A SZAKMAI SZERVEZETEK TÖBBSZÖR IS SZÓT EMELTEK EZ ELLEN A MÓDSZER ELLEN

A  2023. január 1-jén hatályba lépő rendelet szerint 10 százalékos növekedés valósul meg, de nem a munkabérrel kapcsolatban. A szakmai szervezetek azonban már többször is szót emeltek ez ellen a módszer ellen, mert a pedagógus-munkabérek számítási alapját jelenleg is a 2014-ben meghatározott 101 500 forint összegű vetítési alap határozza meg, emiatt pedig a fizetés elmaradt a mindenkori minimálbértől.

Mint korábban Kisházi Sándor kollégánk megírta, amíg Magyarország nem kapja meg az országnak járó forrásokat, 10 százalékos pedagógusbér-emelést tud megelőlegezni a kormány. 

Az Index beszámolója alapján a mostani 10 százalékos béremelés 143 146 ezer iskolai és óvodai pedagógust érint, és a kormány 67,6 milliárd forintot biztosít rá.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb