Közélet

Bejelentették, milyen ütemben nőhet a pedagógusok fizetése

Három éven belül mintegy 75 százalékkal nő a pedagógusok átlagbére három szakaszban, jövő évben 21, azt követően 25, végül 29 százalékkal emelik fizetésüket, ezzel 2025-ben 777 ezer forint lesz a tanárok fizetése – jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztériumban szülői szervezetek vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón.

„A kormány már korábban is kiemelte, hogy elkötelezett a pedagógusok béremelése mellett, már az első demonstráció előtt törvénybe is iktatta, hisz a költségvetési törvényt már a tavaszi ülésszakban elfogadtuk, ami több mint 80 milliárd forintos többletet tartalmaz a köznevelés, az iskolák céljára, döntő többsége pedig a pedagógusbér-emelésre van elkülönítve” – idézte Rétvári Bencét az Index.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint azzal, hogy hétfő este megállapodás született a brüsszeli európai uniós nagykövetek ülésén a Magyarországot megillető forrásokkal kapcsolatban, megvalósulhat a pedagógusok magasabb léptékű béremelése.

  • A jövő évben 21,
  • azt követően 25,
  • végül 29 százalékkal emelkedik a fizetésük,
  • ezzel 2025-ben 777 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére

– jelentette ki.

HÉTFŐ ESTE SZÜLETETT MEG AZ EGYEZSÉG

Egyezségre jutottak az EU-nagykövetek minden fontos kérdésben, amit a döntések végleges jóváhagyása zár le, írásbeli eljárással – írtuk meg kedd reggel. A nagykövetek jóváhagyták

  • nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot,
  • illetve a 15 százalékos globális minimumadót,
  • hanem az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet,
  • valamint a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is.

A részleteket tegnap egy sajtótájékoztatón ismertette Navracsics Tibor és Gulyás Gergely, az utóbbi arról beszélt, hogy

“amint lesz pénz, akkortól lesz tanári béremelés.”

FORGALOMBLOKKOLÁSOS TÜNTETÉS LESZ MA SZEGEDEN

Beígért emelés ide vagy oda, ma délután forgalom blokkolásos tüntetést tartanak Szegeden a Dugonics téri kettős körförgalomban, rendőri kísérettel, majd közös séta lesz a Széchenyi térre. A szervezők minden résztvevőt arra kérnek, hogy hozzon magával piros gyertyát, mécsest, hogy együtt kirakják az ellenállás közös szimbólumát a Széchenyi téren.

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb