Közélet

Kicsi volt a rakás az M5-ösön: 13 migránst zsúfolt egy Opel Zafirába a román sofőr

Kicsi a rakást játszott 13 afgán és indiai férfival egy 26 éves román embercsempész, akit szerdán az M5-ös autópályán, Szegedtől nem messze kapcsoltak le. A férfi akár 15 évet is kaphat, amennyiben a bíróság szerint minősített esetnek számít a tegnapi akciója.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának munkatársa 2022. december 28-án 11 óra 5 perckor az M5-ös autópálya 71-es kilométerénél – a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – megállított egy személyautót, amelyet egy 26 éves román állampolgár vezetett – kezdte beszámolóját a rendőrség. A járműben a sofőrön kívül további 13 külföldi utazott úgy, hogy a hátsó üléseket lehajtották, és oda zsúfolódtak be. Ők indiai és afgán állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfit gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: รับทำ SEO
'Fel a tetejéhez' gomb