Kikapcs

Szeged365 ValMar-after: dupla Úristen, elszabaduló rajongók, rejtélyes kocsi a sportcsarnok előtt

“A tél legnagyobb nyári bulija” – hirdették a csütörtök esti dupla Valmar és RGO koncertet a szervezők, majd, ahogy a TV reklámban mondja a női hang, úgy is lett. Majdnem telt házzal dübörgött az év végi őrület az újszegedi Városi Sportcsarnokban, ahol többek között az is kiderült, hogy

  • Marics Petiék élő zenekari kísérettel is oda tudnak pörkölni,
  • Szikora Robi csak papíron karistolja a hetedik ikszet,
  • a Szeged365 olvasóit nem kell félteni, ha színpadra kell pattanni,
  • és az is, hogy kényszerbezárás ide vagy oda, a jó öreg sportcsarit pikk-pakk be lehet fűteni profi módon.

Szubjektív beszámolónk következik, közben mutatjuk Sóti Gellért kollégánk fotóit.

SIMÁN GUINNESS REKORD LEHETETT VOLNA, HA SEBESTYÉN ISTVÁN PONT SZEGEDEN VAN

“A Belvárosi hídig ér a sor” – kezdtek el szállingózni a Szeged365 olvasói kommentek, üzenetek este fél 8 környékén. Mi ekkor már rég bent voltunk, hogy a backstage-randi játékaink nyerteseit fogadjuk, de amikor kinéztünk a csarnok ablakain, egészen ritka látvány fogadott:

  • a Mad Max filmeket idéző állapotban lévő újszegedi állomás felé vezető járdán a gyermekkórházig ért a sor,
  • a híd irányában pedig konkrétan nem lehetett látni, hol a vége.

Egy kicsit olyan érzésünk volt, mintha a bulira érkező közel 3000 ember egyszerre döntött volna úgy, hogy akkor itt az idő, bemegyünk. Miközben a bejáratnál ment az össznépi megérkezősdi, a nyertes olvasóink már a ValMar két frontemberével beszélgettek, fotózkodtak, a beszámolók alapján Peti és Milán totál közvetlen formában voltak.

Ez itt egy picit a reklám helye lesz: a 2022-es nyár (és szerintünk az egész év) legnagyobb hazai slágerét eléneklő duó tagjai – beleértve a zenekarukat és a velük kombóban érkező Szikora Robi és az RGO formációt – a Trója Ételbár és Hummusz Terrace pizzáival tankoltak fel a koncert előtt. Ha jól emlékszünk, a magyaros és a sonkás-kukoricás volt a sztár, köszönet a profi és turbó cateringért a Trójásoknak.

Visszatérve az eredeti témánkhoz, ha Sebestyén István úr, a Magyar Rekord Egyesület elnöke Szegeden lett volna, a kint álló sort 100%, hogy új magyar csúcsként regisztrálta volna, ennyi embert egyszerre befutni már legalább 5-6 éve nem láttunk a Városi Sportcsarnokba, a legszebb, leglegendásabb PICK Szeged meccsek előtti sorokat idézte meg a csütörtök esti dzsembori.

ÚRISTEN, EZEK TÉNYLEG TUDNAK ÉNEKELNI

8-tól, pontosabban, kis csúszással 8:15-től a ValMar kezdett, a fiúk előtt a Rádió 88 – as Nacsa Norbi és a jó öreg Bigiboy húzta fel a hangulatot, akik elég rendesen belenyúltak a képzeletbeli DJ-táska 90-es évek zsebébe. Mondtam is nekik, ha nem lennék autóval, már landolt volna egy-két (há-négy) vodka szóda, annyira ütősre sikerült a warm up.

Három pozitívum, ami egy Stranger Things-féle párhuzamos dimenzióban rosszul is elsülhetett volna:

  • Marics Peti és Valkusz Milán tényleg tud énekelni, az állítás pedig élőben, nagyzenekari kísérettel is helytálló. A gyors haknikra és TV-s celebkedésre skatulyázott ValMar produkciója minden szempontból rendben volt, azt pedig mondanunk sem kell, hogy az Úristen felcsendülésével kb. felrobbant a sportcsarnok.
  • Bár a Városi Sportcsarnok az október 21-én megtartott, rendkívüli rezsiközgyűlésen megszavazottak szerint december 19-én bezárt, nyoma sem volt didergésnek, ennek oka pedig nem az volt, hogy a 2-3 ezres tömeg “belehelte” volna az épületet. A karbantartók jól végezték a munkájukat, már a nyitásra is kellemes volt a hőmérséklet, piros pont érte.
  • Működött az akusztika. Nyilván, a fél évszázados, 1974-ben megnyitott épületet kézilabda – és kosármeccsekre tervezték, nem koncertekre, ezért aztán Mission Impossible 100%-ban tökéletes hangzást varázsolni egy ott megtartott rendezvényekre, de mi azt éreztük, a technikai csapat kihozta a maximumot a dologból, jól szólt a két koncert.

ÚRISTEN, A SZEGED365 OLVASÓI MÁR MEGINT ODAPÖRKÖLTEK

Nem először konferálják fel az este sztárvendégeit a Szeged365 olvasói, így volt ez az októberi Fenyő 75 Koncertshow és a csütörtök este kapcsán is. Mint ahogy két hónapja zseniálisan oldotta meg a feladatot Nóri, ez alkalommal ugyanígy tett Annamari.

A nyertesünk Szabó Annamária lett, aki hatalmas hangulatban, széles mosollyal az arcán pattant a színpadra. Van bennem pár kilométer, de még engem is meglepett Annamari energiája, aki lazán kikapta a kezemből a mikrofont és már fűtötte is a közönséget, majd orbitális lendülettel felkonferálta Szikora Robit és az RGO-t:

Annamari, egy élmény volt Veled a színpadon, büszkék vagyunk Rád!

ÚRISTEN, MÁR MEGINT SZÓL AZ ÚRISTEN

Volt némi párhuzam a fent emlegetett Fenyő Miklós nagykoncert és a csütörtök este második show-ját produkáló Szikora Robi között, és most nem csak arra gondoltunk, hogy mindkettőt az Erdős László nevéhez kötődő KoncertM Produkciós Iroda szervezte, vagy arra, hogy mindkét bulin Szeged365 olvasó konferált. Ami közös a két művészben, hogy simán letagadhatnának 30-40 évet, minden túlzás nélkül. Az ’53-as születésű, 69 éves Csikidám-király már a saját koncertje előtt a backstage-ben ropta, látszott rajta, hogy majd’ szétveti az energia, nomeg az, hogy nem dolgozni, hanem bulizni jött, neki tényleg ez az élete, zseni a fickó.

Az őrület akkor szabadult el igazán, amikor másodjára is felcsendült a két előadó közös, nyári slágere:

  • előbb Szikora Robi ment fel a ValMarhoz elénekelni,
  • majd jött egy helycserés támadás és egy órával később Marics Peti és Valkusz Milán pattantak fel a dobogóra az RGO koncert alatt.

A második alkalom tényleg ütött-vert, még mi is nagyot néztünk a ráadáson, pedig tudtunk a közelgő meglepetésről.

FÉLELEM ÉS RESZKETÉS, DE MOST NEM LAS VEGASBAN

Egy hirtelen befutott zenekar esetében piszok nehéz megállapítani, hogy ténylegesen mennyire népszerűek. Az Úristen 30 milliós YouTube megtekintése szép szám, de nem gondoltuk volna, hogy ekkora rajongói cunamit jelent majd az, hogy a két ValMar-arc a két koncert közötti rögtönzött dedikálást tartott. A srácok a színpad sarkához mentek, hogy a kordonon át pacsizzanak, a dologból villámgyorsan

  • extra biztonsági szolgálat,
  • extra kordonok,
  • és extra izgalom lett,

pár percre azt hittük, hogy Walking Dead módjára le fogják tépni a Marics-Valkusz páros végtagjait, annyira megindultak feléjük a szegedi rajongóik. A kört végül mindenki túlélte, mind a zenekar tagjai, mind a biztonságiak, mind a “vedd le a pólód és add nekem” mondatokat kiabáló tinilányok jól vették az akadályt.

MEGÉRTE KINYITNI A SPORTCSARNOKOT

Összességében nagyot ment a dupla nagykoncert, az est végére – amely valamikor fél 12 környékére datálható – az volt az ember érzése, hogy megérte újra kinyitni a február 3-ig Csipkerózsika-álmot alvó sportcsarnokot.

Külön köszönet:

  • Nektek, amiért ennyire sokan ott voltatok,
  • Annamarinak az energiától szétrobbanó színpadi konferálásért,
  • a KoncertM csapatának a profi hang – és fénytechnikáért,
  • a Trója Ételbár és Hummusz Terrace-nak a fellépői cateringért,
  • a Városi Sportcsarnok kollégáinak a turbó felfűtésért,
  • és egy nagy piros pont a ValMar-os srácoknak, amiért soron kívül ennyire aranyosan és őszintén megszeretgették a szüleivel a backstage-ben tartózkodó Józsa Petrát.

A végére egy technikai csemegét is itt hagyunk, az alábbi, gyári prototípusnak tűnő autót az egyik olvasónk fotózta pont a koncert közben, pont a csarnok parkolójában:

Fotók: Sóti Gellért, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb