Kikapcs

Most már fix: nekünk, szegedieknek van a leghosszabb az országban

Mielőtt még valaki felháborodottan ránk írna, már az elején tisztáznánk: az ünnepi díszkivilágításról van szó. Kereken 100 kilométernyi, 200 ezer LED-ből álló fényfüzér gondoskodik az ünnepi hangulatról Szegeden, amely tavaly még Magyarország második leghosszabb adventi fénysorának számított, azonban mivel az első helyezettnek számító budapestit az idén fel sem kapcsolják, tényleg a miénk lett a leggrandiózusabb.

Fotó: Botka László (FB)

Íme öt tétel a 100 kilométernyi ünnepi csodáról, amit szerintünk még nem tudtál (ha mégis, akkor ismétlés a tudás atyja):

  • Kizárólag LED energiatakarékos izzókat használtak, melyek megegyeznek a tavalyiakkal. Mint Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, az idei évben még a régi áron kapják a szolgáltatótól az áramot, az áremelés január 2. után jön, ezért aztán pont ezen a napon kapcsolják majd le a díszkivilágítást. A LED-ek felét időzítőkapcsolóval látták el, ezek minden délután fél 5-kor kapcsolnak fel, majd este 10-kor le.
  • A fények egy része nyáron is fent volt, csak mivel nem üzemeltek, észrevétlenek maradtak. A Belvárosi híd, a Tisza Lajos körút, a Dugonics téri fák és a Híd utca fényfüzéreinek nagy része az év 365 napján fent szoktak maradni, csak – értelemszerűen – nem kapcsolják be őket. Jobban belegondolva, elég furcsán is hatna egy karácsonyi fényekben pompázó “kiskörút” egy forró nyári estén. Makrai László korábban azt nyilatkozta, ezek kiválóan bírják az időjárás viszontagságait, ellenállnak az UV-sugárzásnak és a nedvességnek is, élettartamuk öt év.
  • Évek óta hagyomány, hogy egy Rádió 88 hallgató kapcsolja fel a díszkivilágítást, ez most is így volt: pénteken délután fél 5-kor egy 7 éves kislány, Abigél nyomta meg a “bekapcs gombot” élő adásban, a Dugonics téren.
  • Szeged közkedvelt szelfi-pontja, a Dugonics téren pompázó Rudolf a közhiedelemmel ellentétben nem rénszarvast, hanem egy gímszarvast mintáz. Az öt méter magas, kétszáz kilós installáción 11 ezer LED izzik, tavaly párszor tüzes hangulatba került, bízunk benne, hogy az idén ez nem fog megismétlődni.
  • Mivel az idén Budapesten nem kapcsolták fel a fényeket, így az idén Szeged büszkélkedhet Magyarország leghosszabb fényfüzérével. A karácsonyi fényekből nem csupán a belváros kapott, az idén összesen harmincöt szegedi helyszínre kerültek ki LED-füzérek. A teljes díszkivilágítás 200 ezer LED-ből áll és 100 kilométer hosszú, amely megegyezik a 2021-es szériával. A fővárosban egyébként – Pécshez és Miskolchoz hasonlóan – még októberben jelentették be, hogy nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, a városvezetés szerint a döntéssel valamivel több mint 28 millió forintot takarítanak meg plusz a szén-dioxid-kibocsátást is csökkentik. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb