Közélet

Megkezdődött Joób Mártonék pere a 271 milliós költségvetési csalási ügyben

A tegnapi napon, azaz kedden a vádirat ismertetésével, valamint hat vádlott vonatkozásában az előkészítő ülés megtartásával megkezdődött a szórólapterjesztéssel foglalkozó bűnszervezet, vagyis a szegedi képviselő, Joób Mártonék ügye a Szegedi Törvényszéken. A hivatalos tájékoztatás szerint az előkészítő ülés első napján a bűnösségét egyetlen vádlott sem ismerte el.

A síkvizi kenus olimpikonból lett politikust még 2020-ban vették őrizetbe, majd a letartóztatását 2021 januárjában szüntette meg a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája. 2022 novemberében kizárták az Összefogás Szegedért frakcióból, kedden pedig megkezdődött az áfacsalással gyanúsított politikus ügyének tárgyalása a Szegedi Törvényszéken.

FIKTÍV SZÁMLÁKAT ÁLLÍTOTTAK KI

A Szegedi Törvényszék hivatalos közleményében az áll, hogy a vádirat lényege szerint a szórólapterjesztéssel, műsorújság kiadásával foglalkozó céget irányító I. r. vádlott a körülmények számára kedvezőtlen változása miatt a piacon maradás és terjeszkedés érdekében elhatározta, hogy létrehoz egy bűnszervezetet a költségek minimalizálása és az adó meg nem fizetése érdekében. A vádlottak kezdetben Csongrád-Csanád, majd a későbbiekben Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben működő olyan céghálót hoztak létre, amelyben a szórólapterjesztést végző alkalmazottak egy részét a lánc alján levő gazdasági társaságokhoz jelentették be vagy azt meg sem tették. A cégháló alján levő, strómanok nevére íratott társaságok azonban adóbevallást nem nyújtottak be, vagy ha igen, akkor adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget, szerepük a fiktív számlák kiállítása volt. Ténylegesen azonban a szórólapterjesztést továbbra is a szegedi I. r. vádlott és társai koordinálták, a bűncselekmény leplezésére valótlan teljesítési igazolásokat állítottak ki, külön könyvelést vezettek, a céghálón keresztül átutalásokkal átfutták a pénzt, majd a számlázási láncolat alsóbb szintjein lévő cégeket működtető vádlottak a jutalékok levonása után készpénzben visszajuttatták azt a szervezet vezetőjének.

271 MILLIÓ FORINT VAGYONI HÁTRÁNYT OKOZTAK

Azt is kiemelték továbbá, hogy a bűnszervezet a szórólapterjesztéssel összefüggésben ÁFA adónemben a 2013. és 2017. évek közötti időszakban 271 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Az eljárás a fiktív számlákat befogadó más gazdasági társaságokat is feltárt, köztük építőipari vállalkozásokat, 11, az ország több megyéjében patikát üzemeltető céget, amelyek esetében az 500 ezer és 22 millió forint közötti vagyoni hátrányt az elkövetők jelentős részben a nyomozás során megtérítették. A bíróság az előkészítő ülést a további vádlottak vonatkozásában 2023. január 12. napján 09:00 órától folytatja.

KIZÁRTÁK A FRAKCIÓBÓL

Az ügy kapcsán tavaly novemberben robbant a hír, mely szerint a Botka Lászlóhoz köthető Összefogás Szegedért frakció egyhangú szavazással zárta ki soraiból képviselőjét, Joób Mártont. Mint közleményükben írták, mindezt az MSZP, DK és Momentum szegedi frakciói is egyhangúan támogatták. Az Avramov András frakcióvezető (Összefogás Szegedért) által jegyzett közleményben eddigi frakciótársai páros lábbal szálltak bele a politikusba,

  • előbb a közel egy évvel ezelőtti eseményről írtak benne, amelynek keretein belül 2022. februárjában egy 271 milliós költségvetési csalási ügyben emeltek vádat Joób Márton és 17 társa ellen,
  • majd hazugnak nevezték a képviselőt, szerintük “talán a Fidesszel kötött megállapodás vagy enyhébb büntető ítélet reményében, esetleg más anyagi haszon miatt a legnehezebb gazdasági és társadalmi válságban folyamatosan hazugságokkal próbálja meg lejáratni a szegedi városvezetést”.

Joób Márton is reagált a kizárásra:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb