Közélet

A magyar hatóságok nem teljesítették a vállalásukat – reagált az Európai Bizottság az Erasmus+ programmal kapcsolatban

Az Európai Bizottság szerint le van írva a jogszabályokban, hogy mit kell tennie a magyar kormánynak annak érdekben, hogy a pénzügyi szankciókat feloldják. Brüsszelben Budapestre várnak – írja a HVG.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtök délelőtti kormányinfóján az Erasmus+ programmal kapcsolatban többek között azt mondta, hogy nem világos, mit vár el a magyar kormánytól az Európai Bizottság. Sőt, azt is mondta, hogy a magyar szabályokat úgy módosították, ahogy az Európai Bizottság kérte, ehhez képest elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartotta a miniszter az új szerződések megkötésének tilalmát.

NEM TETT ELEGET MAGYARORSZÁG

Az Európai Bizottság nem sokkal később reagált Gulyás állításaira. “Az uniós források közalapítványok általi felhasználása Magyarországon természetesen része volt a tárgyalásoknak a magyar kormány és az Európai Bizottság között” – jelentette ki a témában illetékes szóvivő. Ujvári Balázs emlékeztetett: a jogállamisági eljárásban tavaly szeptemberben az Európai Bizottság javaslatot tett a kohéziós források egy részének felfüggesztésére és az egyetemi közalapítványok finanszírozásának teljes leállítására. Ennek elkerüléséhez 17 vállalás teljesítését írta elő a Bizottság, és Magyarország ezek maradéktalan végrehajtására ígéretet tett. A szóvivő a történéseket ismertetve elmondta, hogy november elején egy új magyar jogszabály éppen, hogy hozzásegítette a magasabb rangú politikai vezetők bevonását a közalapítványokba. Vagyis a Bizottság szerint a magyar hatóságok nem teljesítették a vállalásukat. “Ezért a felek között ezzel kapcsolatban további egyeztetésekre van szükség” – tette hozzá Ujvári Balázs.

2024 NYARÁIG BIZTOSÍTJÁK A PROGRAMOKBAN VALÓ RÉSZVÉTELT

Arról is beszélt, hogy Brüsszelben jelenleg éppen annak tisztázását várják el, hogyan akar a magyar kormány eleget tenni saját korábbi vállalásainak. A szóvivő megismételte, hogy a tiltás csak a 2022. december 15-e utáni szerződéskötésekre vonatkozhat, mert ekkor fogadta el a határozatot a tagállamok tanácsa. Hozzátette, hogy az Erasmus+ megállapodásokat általában kétéves időtartamra kötik és tavaly nyáron „jelentős mennyiségű” szerződést írtak alá, vagyis ezek 2024 nyaráig biztosítják a programokban való részvételt. A kutatás-fejlesztési programokat támogató Horizont Europe programjaira hasonló szabályok vonatkoznak: a tavaly december 15-e előtt megkötött megállapodásokat nem érinti a szerződéskötési tilalom. Az Európai Bizottság hivatalos értékelése a jogállamisági eljárás során tett magyar lépésekről egyébként ebben a dokumentumban olvasható. Az egyetemi közalapítványokkal a 7–8–9. oldalakon foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb