Közélet

Gulyás Gergely: A kormány kifizeti a jövő évi Erasmus-költségeket, a bírósághoz fordulnak, ha kell – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Az év első Kormányinfójára január 12-ig, azaz máig kellett várni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a tervek szerint 10:00-kor áll a kamerák elé, hogy ismertessék a kormány legfrissebb döntéseit.

A kiküldött közleményben nem taglalták, hogy miről lesz szó, azonban a Portfolionak van pár ötlete:

  • az állam és a 4iG (Antenna Hungária) tulajadnszerzéséről a Vodafone Magyarországban,
  • a magyar EU-s források kiszabadításának aktualitásairól,
  • az Erasmus+ pénzek sorsáról,
  • és a 2023-as költségvetésről.

A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (10:10): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely köszöntötte a jelenlévőket. Gulyás Gergely elmondta, szerdán ülésezett a kormány, és az Erasmus+ programmal is foglalkoztak.

FRISSÍTVE (10:13): KIFIZETI A KORMÁNY A JÖVŐ ÉVI ERASMUS-KÖLTSÉGEKET

Gulyás Gergely szerint a kormány arra jutott, hogy „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte. Navracsics Tibor egyeztetni fog az ügyben, remélik, csak félreértés. A kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti. Ha nem lenne megoldás az ügyben, a kormány bíróságra is fordul, ha kell. Gulyás emlékeztetett arra, hogy hosszas a lista, ahol aktív politikusok ülnek nyugat-európai felsőoktatási intézmények kuratóriumaiban és az elvárásoknak megfelelően módosította a kormány a magyar szabályozást. Szavai szerint a kodifikált szöveget is egyeztették az Európai Bizottsággal, a jóváhagyást is megkapták, sőt szigorúbb szabályokra is hajlandó lett volna a kormány, de ilyen kérés nem volt.

FRISSÍTVE (10:16): AZ ALKOTMÁNYBAN BIZTOSÍTOTT A TANSZABADSÁG

Gulyás Gergely ezután arról beszélt hosszasan, milyen sok külföldi diák jelentkezett a modellváltó egyetemekre. A miniszter szerint „az alkotmányban biztosított tanszabadság” az biztosított, és pontosan úgy jártak el, ahogy a Bizottság kérte. Utalt rá, hogy a modellváltó egyetemeken egy év alatt 18%-kal növekedett a különböző tudományos közlemények száma és az érettségiző diákok ilyen intézményekbe jelentkezése is nőtt. Összességében az üggyel kapcsolatban leszögezte: „nincs alapja a vádaknak” és pontosan úgy fogadta el a kormány a jogszabályokat, ahogy a Bizottsággal egyeztetve megegyeztek róla. Bízik a tisztázásban a kormány, de kész a per indításra.

FRISSÍTVE (10:20): KÖLTSÉGVETÉS

A költségvetésről is tárgyaltak a kormányülésen, év elején benyújtják az Országgyűlés elé, remélik, hogy márciusban már el is fogadják. “Az államadósság tavaly 76 százalékról 73,5 százalékra csökkent. A reálbérek 2022 első tíz hónapjában a magas infláció ellenére 4 százalékkal nőttek. Több mint 4,7 millió munkavállaló van az országban, ami foglalkoztatási rekord. Emellett a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni” – mondta a miniszter. “2023 a rezsivédelem költségvetése lesz, a cél az, hogy el tudjuk kerülni a recessziót. Ha ez sikerül, akkor az átlagfogyasztásig fenn lehet tartani a rezsicsökkentést” – mondta, majd kiemelte, hogy 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány 2023-ra. Idén januárban 208 ezer forint az átlagnyugdíj, a kormány által lehetővé tett 15 százalékos emeléssel.

FRISSÍTVE (10:31): TOVÁBBRA SEM SZÁLLÍTUNK FEGYVERT

Gulyás kérdésre elmondta, Magyarország fegyverszállításokban nem vesz részt, mivel így tudjuk megóvni a 100 ezres kárpátaljai magyarságot. Ha ebben a háborúban NATO-tagállamok belesodródnak, akkor abból világháború lesz, és ezt mindenki el akarja kerülni – tette hozzá “Valószínűleg német gyártmányú Leopard harckocsikat is kap Ukrajna. A világháborút el akarja kerülni mindenki, így a német kormány is, de azért az eszkaláció lehetőségére mindig felhívja a figyelmüket a magyar kormány. A fegyverszállítások morális alapját azonban nem kérdőjelezheti meg senki, hiszen Ukrajna a megtámadott ország” – fejtette ki Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (10:34): PEDAGÓGUSSZTRÁJK

A kormány a pedagógusok következő egyhetes demonstrációjáról azt mondta, “hogy egyet kérnek, tartsák be a törvényeket”. Gulyás szerint nem kérdés, az ország jövője nagyban függ a tanároktól.

FRISSÍTVE (10:39): HAMAROSAN NYILVÁNOSSÁGRA HOZZÁK A NEMZETI KONZULTÁCIÓ EREDMÉNYEIT

Várhatóan a hét második felében nyilvánosságra hozzák a szankciókról szóló nemzeti konzultáció részletes eredményeit – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

FRISSÍTVE (10:40): FOLYTATÓDNAK A TÁRGYALÁSOK AZ ÖNKORMÁNYZATOKKAL

Gulyás jelzése szerint az elmúlt napokban kihirdetett önkormányzati rezsitámogatások csak a tárgyalások eddigi körének eredményei (első támogatási kör), és lesznek még egyeztetések. A fővárossal és a megyei önkormányzatokkal is lesz még tárgyalás, hiszen irányukba még nem is volt bejelentett támogatás.

FRISSÍTVE (10:41): A GYÓGYFÜRDŐKKEL IS TÁRGYAL A KORMÁNY

A gyógyfürdőkkel, élményfürdőkkel is fog tárgyalni a kormány, hogy milyen támogatásra van szükségük a magas rezsi miatt.

FRISSÍTVE (10:49): KIKERÜLHETNEK A KORMÁNYTAGOK A KURATÓRIUMOKBÓL

Hajlandóak-e visszahívni az egyetemek kuratóriumaiból a kormányzati szereplőket, ha erre lenne szükség? – érkezett a kérdés. Visszahívni nem tud a kormány, de olyan összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhat, amikkel nem maradhatnak ott – mondta Gulyás. Szerinte nem tudni, mit akar az Európai Bizottság (EB). A kormány jóhiszeműen tárgyalt az EB-vel, de nem érkezett a részükről ilyen igény. Egyébként a kormány nyitott lenne erre.

FRISSÍTVE (10:55): EGYELŐRE NEM KELL A MAGÁNORVOSOKNAK AZ ÁLLAMI ELLÁTÁSBAN IS DOLGOZNI

“Abban a formában, ahogy a nyilvánosságra került rendelettervezetben írták, biztos nem fog megvalósulni az a terv, hogy a magánellátásban részt vevő orvosok is dolgozni fognak az állami rendszerben, ezt át kell gondolni” – mondta Gulyás. A miniszter szerint ezért is volt hasznos társadalmi egyeztetésre bocsátani a témát.

FRISSÍTVE (11:09): HÁROM NAPPAL EZELŐTT ÉRTESÜLT A KORMÁNY AZ ERASMUS-ÜGYRŐL

Gulyás Gergely szerint a kormány három napja értesült az Erasmus-ügyről. A miniszter szerint a Bizottság végrehajtási határozatában az van, hogy az alapítványok kuratóriumai közvetlen uniós forrásból nem részesülhetnek, arra nem gondoltak, hogy ez az Erasmust is magában foglalja. Az EU-s megállapodás ügyében a kormány az Európai Bizottság (EB) minden egyes elvárásával, a szükséges törvénymódosításokkal kapcsolatban folyamatosan tárgyalt az EB-vel. Nyitott lett volna arra a magyar kormány, hogy a politikai tisztviselőket kivegyék az egyetemi kuratóriumokból, de az EB nem kért ilyesmit Gulyás szerint. Ezért most inkorrekt az EB. Ezután Gulyás felsorolt több olyan német egyetemet, amelyek „tanácsadó testületeinek kuratóriumi tagjai” német kormányzati tisztségviselők. Ezért a kormány szerint nem igazságos az EB.

FRISSÍTVE (11:16): NEM RENDEZÜNK KÉZILABDA EB-T

Olyan jelentős költségei vannak a rendezésnek, hogy Magyarország visszalép a 2024-es kézilabda-Eb rendezésétől – mondta Gulyás Gergely. Nem egyedül rendeztük volna, hanem Svájccal és Ausztriával együtt, így ők ketten fogják megrendezni.

FRISSÍTVE (11:32): MARAD AZ ÉLELMISZERÁRSTOP

Gulyás Gergely szerint nem vitás, hogy vannak negatív hatásai az árstopoknak, de amíg van áru, addig április 30-ig ezeket igyekeznek fenntartani.

FRISSÍTVE (11:48): A SAJTÓMEGFIGYELÉS KOMOLY MUNKA

22,3 milliárd forintért végez médiafigyelést a kormánynak a Nézőpont Csoport cége, ami napi 15 millió forintot jelent, ez nem sok pénz erre? – kérdezték Gulyás Gergelyt, aki úgy felelt: “személyesen nekem a napi 15 millió sok lenne, de a sajtófigyelést csinálni kell, ez egy komoly munka, ez az összeg pedig egy keretösszeg.” A miniszter szerint egyébként ezt ugyanazzal a céggel végeztetik, amivel az elmúlt húsz évben minden kormány szerződött.

FRISSÍTVE (11:55): VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb