Közélet

Megállapodás született, nem lesz sztrájk a Volánbusznál

Megállapodás született a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) között az egységes üzemanyag-normarendszer megvalósításáról és a munkába járás szabályozásáról – közölte a Volánbusz csütörtökön az MTI-vel. Így nem lesz sztrájk – tették hozzá, emlékeztetve arra, hogy a SZAKSZ 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én két órás figyelmeztető sztrájkot tartott.


EGYSÉGES ÜZEMANYAG NORMÁT VEZETNEK BE

A megállapodás értelmében a Volánbusz 2023. január 1-jétől megemelte további 2 forinttal, így összesen 20 forinttal a munkába járási költségtérítés kilométerenkénti mértékét, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a 80 százalékos kifizetési korlátot. A szakszervezet elfogadta, hogy a munkáltató az egységesítést az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről-időre felül kell vizsgálni – tájékoztatott a Volánbusz.

12-ÉN EREDMÉNYESEN ZÁRULT A TÁRGYALÁS

A SZAKSZ 2022 októberében megfogalmazott követeléseinek nagy része a kollektív szerződés megváltoztatására irányult. Viszont a bíróságok azt állapították meg, hogy két követelésnél – a munkába járási költségtérítés mértékének megemelése és az egységes üzemanyag-norma bevezetése – lehet jogszerű a sztrájkjog gyakorlása – írja a közleményében a Volánbusz. A tájékoztatás szerint a két témában több fordulóban tárgyaltak a felek, ami 2023. január 12-én eredményesen zárult.

TOVÁBBI ÉRDEKVITA FOLYIK A BÉREMELÉSRŐL

A Volánbusz hangsúlyozta, felelősen gondolkodó munkáltatóként a kollégákat megbecsülve, az ő érdekeikre figyelemmel hozza meg döntéseit. Ennek jegyében határoztak 2022 decemberében – az üzemanyagár-sapka kivezetését követően azonnal – a munkába járási költségtérítés megemeléséről 18 forinttal, majd év elején annak januári meghosszabbításáról. A mostani emeléssel a munkába járási költségtérítés kilométerenkénti összege 15 forint adómentes, plusz 45 forint adóköteles részből tevődik össze. A szakszervezet az MTI-nek küldött közleményében kijelentette, hogy a megállapodással érintett sztrájkkövetelések vonatkozásában – a megállapodásban foglaltak betartása esetén – a munkáltató 2023. évi üzleti tervének elfogadásáig nem kezdeményez, és hirdet meg sztrájkot. A szakszervezet egyúttal jelezte, hogy a korábban megfogalmazott követeléseit – amely tartalmazza a bérmegállapodás felülvizsgálatát – fenntartja, ezekről további érdekvitát folytat a munkáltatóval.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb