Szegedi Arcok

Karikó Katalin bekerült az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába

A félévszázados fennállását ünneplő National Inventors Hall of Fame civil szervezet az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába választotta a Szegedi Tudományegyetemről indult, és épp ma születésnapos Karikó Katalint és az University of Pennsylvania Laboratóriumaiban munkatársává lett Drew Weissmant. Velük együtt 16 új beavatott került a több mint hatszáz neves személyiséget bemutató „dicsőségtáblára”. Karikó Katalin, az SZTE professzora a második magyar nő az újító hírességek között – írja az egyetem a honlapján.

Az mRNS-alapú vakcinák bevezetése óta eltelt két év alatt sokszor kitüntették már az oltóanyag kifejlesztését felfedezéseikkel megalapozó tudósokat. A világhírű magyar biokémikus, Karikó Katalin és az amerikai immunológus, Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetemen együtt dolgozó kutatópáros legújabb közös elismerése az, hogy mindketten bekerültek az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába.

AZ RNS-SEL VÉGZETT KUTATÁS NYITOTTA MEG AZ UTAT

Hogyan lehet bejuttatni a hírvivő ribonukleinsavat (mRNS) anélkül, hogy kiváltaná a szervezet immunválaszát? A kérdésre választ adó Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak a hírvivő RNS-sel végzett kutatási eredményei nyitották meg az utat az mRNS-alapú vakcinák fejlesztése előtt. A Karikó Katalint bemutató portré kiemeli: „a Szegedi Tudományegyetemen 1978-ban szerzett biológiából diplomát, majd 1982-ben doktorált biokémiából. A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Kutatóközpontjában dolgozott, mielőtt 1985-ben kivándorolt az Egyesült Államokba”. A munkásságát jellemző szöveg arra is kitér, hogy a 14 amerikai szabadalommal rendelkező tudós jelenleg a Szegedi Tudományegyetem professzora.


SZABADALOMMAL KELL RENDELKEZNIE ANNAK, AKI BE AKAR KERÜLNI A HÍRESSÉGEK CSARNOKÁBA

Az egyetem azt is kiemelte, hogy az amerikai szabadalommal rendelkező mérnökök, feltalálók, technológiai újítók elismerésére jött létre 1973-ban a National Inventors Hall of Fame. Az ohiói North Cantonban található nonprofit szervezet honlapjáról kiderült: az USA Virginia államában, Alexandriában, az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának épületében múzeumot is üzemeltet, miközben oktatási programokat, egyetemi versenyt, diákoknak nyári táborokat szervez. A National Inventors Hall of Fame-jelölteket a tudomány, a technológia, a műszaki tudományok és a szabadalmak szakértőiből álló testület ajánlja. A pályázóknak amerikai szabadalommal kell rendelkezniük egy olyan találmányra, amely úttörő vagy jelentős előrelépést jelent a szakterületükön. 16 új taggal bővült National Inventors Hall of Fame kitüntetettek digitális portréjának galériája – írta meg 2023. január 10-i számában a The Philadelphia Inquirer.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb