Szegedi Arcok

Átadták a Szeged Kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket – Fagler Erika és Borovics Tamás is elismerésben részesült

Fagler Erika zenepedagógus és Borovics Tamás színművész kapta idén a Szeged Kultúrájáért díjat, az elismeréseket pénteken adták át a Tisza-parti városban, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen – írja az MTI. Az eseményen Binszki József alpolgármester mondott beszédet.

FAGLER ERIKA HAT ÉVTIZEDE SZOLGÁLJA A ZENEI NEVELÉS ÜGYÉT SZEGEDEN

Fagler Erika zenepedagógus, karnagy, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítója mintegy hat évtizede szolgálja elkötelezetten a zenei nevelés ügyét Szegeden. Szerteágazó tevékenysége ének-zene tanárként, szakvezetőként, karnagyként, kórus- és iskolaalapítóként, a kórusélet és a zenei versenyek szervezőjeként jelentős mértékben gazdagította a város kulturális életét. Erdős Jánossal szoros együttműködésben negyedszázad alatt felvirágoztatták a városi gyakorló iskolában a kodályi nevelési elveken nyugvó ének-zenei tagozatos képzést. Kórusaikkal Európa számos országába juttatták el a szegedi kóruskultúra jó hírét, szakmódszertani és ismeretterjesztő írásai énektanár-generációk szemléletét alakították.

BOROVICS TAMÁST EGY VÁROS IMÁDJA

Borovics Tamás Békéscsabán, a Jókai Színház Regionális Színházművészetért Alapítvány színiiskolájában végzett. 1997-től szerződött Szegedre. A városban eltöltött negyedszázad alatt szezonról szezonra bizonyította, hogy a színház szereposztásainál megkerülhetetlen a neve. Az intézmény prózai tagozatának meghatározó, vezető személyisége. Rendszeresen játszik játékfilmekben, televíziós produkciókban, sorozatokban. A város közönsége kitüntető szeretetével, közönségdíjakkal több ízben elismerte kiemelkedő teljesítményét.

KILENC KÖLCSEY-ÉRMET OSZTOTTAK KI

Az ünnepségen Kölcsey-éremmel ismerték még el:

  • Réti Attila operaénekest,
  • Goldmann Júlia írót,
  • Czene Zoltán dramaturgot,
  • Balogh Sándor szobrászművészt,
  • Kollár József népművelőt,
  • Csizmadia Edit helyismereti könyvtárost,
  • Frauhammer Krisztina néprajzkutatót,
  • Tasnádi Gáborné idegenvezetőt, múzeumi önkéntest
  • és Hajduné Gabnai Klára kórusvezetőt, a Hammido Alapfokú Iskola alapítóját.
        

Az ünnepség előtt Petőfi Sándor és a Himnusz születésének bicentenáriuma alkalmából a szegedi kulturális intézmények munkatársainak részvételével villámcsődületet tartottak a Dóm téren. Több százan énekelték el közösen a Himnuszt, és a Fogadalmi templom előtt felsorakozva egy nemzeti színű 200-as számot formáztak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb