Közélet

Környezettudatosság jegyében: GMO-mentes takarmánykiegészítő fejlesztésében vett részt az SZTE

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium – közölte a társaság az MTI-vel.

A REPCÉT ÁLLÍTJÁK ALTERNATÍVAKÉNT A PÁLMAZSÍRRAL SZEMBEN

A közlemény szerint a Hód-Mezőgazda Zrt. konzorciumi projektje a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFI Hivatal) 760,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Ezzel a társaság magas agrotechnikával előállított, GMO mentes alapanyagot állít elő, amely a “nagytejű” szarvasmarhák takarmányozásában a repcét állítja alternatívaként a pálmazsírral szemben.

A támogatott projekt több elemből állt, melynek része volt a termékek hatásának vizsgálata a metabolikus és szaporodásbiológiai folyamatokra, amelyből képet kaptak a termelésre és a reprodukcióra gyakorolt hatásokról is. A projekt végső célja annak bizonyítása volt, hogy a klasszikus pálmazsír kiváltása lehetséges a termelési eredmények romlása és a tehenekre jutó költségek emelkedése nélkül – tették hozzá.

A KUTATÁS FONTOS SZEREPET JÁTSZHAT A KÖRNYEZETTUDATOS ÉS HATÉKONY TAKARMÁNYOZÁS ÉS FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÁS TERÉN

A közlemény szerint a kutatás eredménye nem csak a hazai holstein-fríz állományok takarmányozásában játszhat kiemelt szerepet, hanem mindenhol, ahol értéknek számít a környezettudatos, hatékony, magas hozzáadott értékkel rendelkező takarmányozás és funkcionális élelmiszer-előállítás.

Forrás: MTI
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb