Sport

Férfi kézilabda-vb: Bodó Richárd a magyar válogatott legeredményesebb játékosa – hatodik lett a góllövőlistán

Bodó Richárd, az OTP – Bank Pick Szeged játékosa volt a nyolcadik helyezett magyar férfi kézilabda-válogatott legeredményesebb játékosa az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelynek góllövőlistáján hatodikként zárt.

Az élen a sorozatban harmadszor vb-győztes dánok jobbátlövője, Mathias Gidsel végzett, aki nyolcvan lövésből hatvan gólt lőtt. A második a chilei Erwin Feuchtmann lett, aki 54 alkalommal talált be, 21-szer büntetőből. Az egész mezőny harmadik legeredményesebb tagja a német Juri Knorr volt 53 találattal, ebből 23-at hétméteresből ért el.

BODÓ RICHÁRD 44 GÓLT SZERZETT

Bodó Richárd a spanyol Alex Dujshebaevhez és a holland Kay Smitshez hasonlóan 44 gólt szerzett. A Szeged balátlövője 74 alkalommal lőtt kapura, vagyis 59 százalékos volt a hatékonysága. Ilyen szempontból Bánhidi Bence teljesített a magyarok közül a legjobban: harminc kísérletéből 24 góllal zárult. Őt Bóka Bendegúz követi 44 lövésből 34 góllal, vagyis 77 százalékos hatékonysággal, Rosta Miklós pedig 47 lövésből 31-szer volt eredményes, ami 66 százalékot jelent.

A magyarok összesen 451 kísérletből 266 gólt lőttek, 59 százalékos hatékonysággal. A kilenc mérkőzésen 13 büntető is kimaradt: 39 hétméteresből 26 zárult góllal.

A KAPUSOK KÖZÖTT MIKLER ROLAND 23 SZÁZALÉKKAL ZÁRT

A kapusok közül a svéd Tobias Thulin volt a legjobb, aki száz lövésből 39-et kivédett, vagyis 39 százalékos teljesítményt nyújtott. Őt a francia Rémi Desbonnet (38 százalék), a norvég Torbjörn Bergerud, a lengyel Mateusz Kornecki és a német Andreas Wolff (37-37) követte. Az Egyesült Államok magyar kapusa, Merkovszki Pál 26, a magyar válogatottban Székely Márton szintén 26, Mikler Roland, az OTP – Bank Pick Szeged játékosa pedig 23 százalékkal zárt.

A LEGTÖBB PÁLYÁN TÖLTÖTT IDŐ RANGSORÁBAN BÁNHIDI BENCE LETT A HARMADIK

A magyaroknál a legtöbb időt Rodríguez Álvarez Pedro töltötte a pályán, aki meccsenkénti átlagban 47 percet játszott. A második Bóka Bendegúz (43), a harmadik pedig Bánhidi Bence (42), az OTP – Bank Pick Szeged játékosa lett ebben a rangsorban. A válogatott szakmai stábja 19 kézilabdázóra számíthatott volna a tornán, de Leimeter Csaba, Kovacsics Péter és Palasics Kristóf egyetlen percet sem kapott, Bujdosó Bendegúz és Szöllősi Szabolcs pedig összesen alig több mint harminc-harminc percet kapott.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI

A magyarok célja a legjobb hét közé jutás volt, de negyeddöntőbe kerülésükkel is biztosították részvételüket a jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán. A nyolcadik helyezett magyar válogatott eredményei:

csoportkör (Kristianstad):

 • Magyarország – Koreai Köztársaság 35-27
 • Magyarország-Izland 30-28
 • Portugália-Magyarország 27-20

középdöntő (Göteborg):

 • Svédország-Magyarország 37-38
 • Magyarország-Brazília 28-25
 • Magyarország – Zöld-foki Köztársaság 42-30
     

negyeddöntő (Stockholm):

1. Dánia-Magyarország 40-23
    

az 5-8. helyért:

 • Norvégia-Magyarország 33-25
      

a 7. helyért:

 • Egyiptom-Magyarország 36-35 – kétszeri hosszabbítás után

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb