Szegedi Arcok

“Ez nem csak egy papír, nagyon jelentős része az életemnek” – magyar állampolgár lett a Kisteleken szolgáló nigériai Brendan atya

Magyar állampolgár lett a Kisteleken szolgáló nigériai Amanso Brendan Chika, vagyis Brendan atya, tudatta a hírt a kistelekjaras.hu.

A nigériai Igbo törzs szeminaristájából lett pap harmadik éve él Kisteleken és szolgál az egyházközség templomaiban, aki a Kisteleki Járási Hivatal aktív közreműködésével kapta meg a magyar állampolgárságot.

AZ ATYA 2014-BEN ÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRA

“Nigériában születtem, onnan érkeztem Magyarországra 2014-ben. Azért pont Magyarországra, mert a szegedi püspöktől, Dr. Kiss-Rigó Lászlótól kaptam egy ösztöndíjat, vagyis egy olyan lehetőséget a paptestvéremmel, Benjamin atyával együtt, hogy itt tanuljunk, itt folytassuk a papi képzést. Nigériában kezdtem a tanulást, szeminarista voltam, oda is tartozom jelenleg is. Amikor az otthoni püspököm mondta, hogy Magyarországon fogod folytatni a papi képzésedet, természetesen igent mondtunk. A papszentelés után püspök úr is nagyon jószívű volt, és kérte, akarta, hogy szolgáljak ebben az egyházmegyében” – mesélte Brendan atya.

SZENTELÉSE UTÁN KISTELEKEN TARTOTTA ELSŐ MISÉJÉT

Brendan atya elmondta, az első hónapokban angol nyelven tudtak kommunikálni, de voltak tolmácsaik, akik segítették őket. Később elkezdtek magyar nyelvet tanulni az egyetemen, és ahogyan telt az idő, egyre jobban beszélte a nyelvet. 2020 júniusában fejezte be a teológiát, abban az időben került Kistelekre gyakorlatra, diakónusként, és itt volt, amikor kihirdették a papszentelésének dátumát. A szentelése után Brendan atya Kisteleken tartotta az első miséjét, és püspök úr továbbra is ide helyezte első szolgálati helyére.

“NIGÉRIAI ÉS MAGYAR IS VAGYOK”

“Nigériai és magyar is vagyok. Az életem elmúlt 8 évét itt töltöttem, és most már mondhatom, hogy itt van nekem az élet, vagyis az életem erről szól jelenleg, és ez sokat jelent számomra. Ez nem csak egy papír, nagyon jelentős része az életemnek” – mondta el Brendan atya, majd azt is elárulta, a kedvenc magyar szava a palacsinta.

A TISZTELET AZ EGYHÁZ IRÁNT MINDKÉT ORSZÁGBAN UGYANAZ

Mint ahogy az atya mondta, szerinte a szentségek kiszolgáltatása szerinte Nigériában és Magyarországon is ugyanaz, annyi különbséggel, hogy Nigériában nagyobb tömegeket vonz az egyház. Elmesélte, Nigériában még fiatal az egyház, még nincs 150 éve, és látszódik is, hogy milyen sokan vannak jelen akár egy hétköznapi szentmisén vagy egy vasárnapi szentmisén. Európában kicsit más a helyzet, kevesebb a létszám Nigériához képest, vagy Afrikához képest, de a tisztelet az egyház iránt ugyanaz.

“SZÍVEM SZERINT MARADNÉK”

A jövőbeni terveiről Brendan atya elmondta, teljes nyitottsággal tekint rá: “ha rajtam múlik, szívem szerint maradnék, de végül is a papság arról szól, hogy engedelmesnek kell lenni az elöljáróink iránt, tehát nyitott is vagyok a döntésükre. Ha azt kérik tőlem, hogy maradjak, akkor maradok. Ha pedig hazarendelnek, akkor csak igent tudok mondani. Otthon heten vagyunk testvérek, szüleim, heti szinten szoktam velük egy-kétszer beszélgetni. Hála a Jóistennek, jó az egészségük, tartom a kapcsolatot velük” – árulta el Brendan atya.

Brendan atyával korábban mi is beszélgettünk, erről készült cikkünket az alábbi linkre kattintva tudod megtekinteni:

Forrás: kistelekjaras.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb