Közélet

Távgyógyítással is diagnosztizálhatnak a háziorvosok az új ügyeleti rendszerben

Titoktartásra is kötelezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat, azaz munkaszerződésük aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra – tudta meg a Népszava. Mint kiderült, ez még semmi, ugyanis az új rendszerben távgyógyítás formájában is történhet majd a vizit.

A titoktartási kötelezettség nem zárja ki, hogy a feladatellátással kapcsolatban a háziorvosok a kamarához vagy a szakszervezethez forduljanak. A lap úgy tudja, a titoktartásról szóló záradékot a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kifogásolta, de az Országos Mentőszolgálat nem engedett.

TELEMEDICINÁLIS KONZULTÁCIÓ IS LEHET

Az OMSZ a Népszava okokat firtató kérdésére válaszul csak az orvosi létből következő titoktartásra tért ki, noha mivel az amúgy is érvényes, csak emiatt nem lenne szükség arra, hogy szerződésben is rögzítsék ugyanazt – véli a lap, amely úgy tudja, van olyan korábban ügyeleti feladatot ellátó orvos, aki a titoktartási kötelezettség miatt mostantól nem fog ügyelni. A lap arról is beszámolt, az ügyeletet vállaló háziorvosok feladatainak leírásai közt ott szerepel, hogy „telemedicinális konzultációval” segítsék az orvos nélküli ügyleti pontokon dolgozó magasan képzett szakápolókat és mentőtiszteket. Az OMSZ erről azt mondta: ilyen esetekben „jellemzően hang- és videohívással történik majd az orvosi vizit”.

VÁLTOZIK AZ ÜGYELETI RENDSZER

Az új rendszerhez hozzátartozik az is, hogy az 1830-as telefonszámot kell majd hívnia a betegeknek, a vármegyei mentésirányítás dönt, hogy kell-e mentő vagy sem. Erről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb