Közélet

Erasmus-gate: a kormány kirakná a minisztereket az egyetemi kuratóriumokból

A kormány támogatja azt a javaslatot, amely szerint a jövőben összeférhetetlen lenne miniszterek tagsága az egyetemi alapítványi kuratóriumokban – közölte a Területfejlesztési Minisztérium az RTL Híradó kérdésére hétfőn.

„A kabinet már a múlt héten is napirendre vette ezt a kérdést, de döntés nem született. Ennek egyik oka, hogy az Európai Bizottsággal még tartanak a tárgyalások arról, pontosan milyen politikai tisztségekre vonatkozzon a törvény, de még arról is, hogyan, mennyi időre lehessen kuratóriumi tagokat/vezetőket újraválasztani. A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításáról márciusban tárgyal majd az Országgyűlés” – írták.

MÉG NEM VILÁGOS, HOGY KINEK KELLENE MENNIE

A portál kiemelte, hogy a válasz alapján a kormány arra számít, hogy a miniszterek nem lehetnének kuratóriumi tagok. Ugyanerre utalt egy hete Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-s forrásokért felelős miniszter is. Úgy fogalmazott: amikor tárgyaltak, nem tudták megmondani, hogy egészen pontosan milyen körre gondolnak az összeférhetetlenség tekintetében, a miniszteri szint tűnik egyértelműnek. Egyébként a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjai között is van aktív politikus: Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, európai parlamenti képviselő.

NEM KAPNAK FRISS UNIÓS TÁMOGATÁSOKAT AZ EGYETEMEK

Még a múlt hónapban derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat az Erasmus+ oktatási csereprogramra, valamint a kutatást és innovációt támogató Horizont Európa programra azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Huszonegy magyarországi egyetem működik ilyen formában, többek közt a pécsi, a szegedi és a miskolci egyetem is. Az Európai Bizottság szerint igencsak aggályos a felsőoktatás függetlensége szempontjából, hogy a 21 magyar egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól.

A következő cikkekben foglalkoztunk bővebben is a témával:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb