Sport

Tizennégy éve ölték meg Marian Cozmát, ma az emléke előtt hajtott fejet az OTP Bank-PICK Szeged

“A mai edzés előtt klubunk a 14 éve tragikusan elhunyt kiváló játékosra emlékezett a PICK Arénában a róla elnevezett vendég-, azaz Cozma-szektornál. A csapatkapitány Bánhidi Bence szólt a társakhoz, ő emlékezett meg Marianról, majd egy-egy szál virágot helyzetünk el és fejet hajtottunk az emléke előtt” – olvasható a PICK Szeged Handball Team közösségi oldalán.

Pontosan tizennégy évvel ezelőtt történt a szörnyű tragédia. Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdázóját a Patrióta lokál előtt szíven szúrták, a 26 éves kiváló román játékos belehalt a súlyos sérülésbe.

A GYILKOSSÁG SOKKOLTA AZ ORSZÁGOT

A Bukarestben született Marian Cozma 2006-ban igazolt a Veszprém csapatához, amelyben a kiváló adottságú, 211 centi magas beálló 111 mérkőzésen 329 gólt szerezett, kétszeres bajnok és kupagyőztes lett, és 2008-ban a KEK-győztes csapat tagja volt. 2009. február 8-án hajnalban a Veszprém játékosának nem volt szerencséje, mert egy lokálban történt dulakodás, verekedés közben R. Sándor először késsel vesén szúrta, majd az utcára menekülő kézilabdázót szíven döfte, N. Győző és Sz. Iván még többször alaposan fejbe is rúgta. Az egyik támadó ezután még a Cozma segítségére siető szerb Zarko Šesumot is fejbe rúgta, majd vesén szúrta Ivan Pesicset. A veszprémi gyilkosság sokkolta az országot, a 2011-ben első fokon ítélet szerint a Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, R. Sándort és N. Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sz. Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. A Magyar Hírlap szerint országos felháborodást váltott ki, amikor 2012-ben a másodfokú ítéletben Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették.

SZTOJKÁT JÓ MAGAVISELETE MIATT 2018-BAN FELTÉTELESEN SZABADLÁBRA HELYEZTÉK

Még nagyobb felháborodást okozott, amikor Sztojkát jó magaviselet miatt 2018-ban feltételes szabadságra helyezték. Sokáig azonban nem élvezhette a szabadságot, mert 2019-ben letartoztatták bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság megalapozott gyanúja miatt. Tavaly emberkereskedelem és felbujtóként folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt nyolc év hat hónap fegyházbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék, s a korábban elengedett büntetését is le kell töltenie, így 12 és fél évig börtönben marad.

MARIAN COZMA EMLÉKE TOVÁBB ÉL

Marian Cozma emléke azonban tovább él, Veszprém örökre visszavonultatta a meggyilkolt sportoló 8-as mezszámát, s közadakozásból három méter magas bronz mellszobrot állítottak neki. A szobor posztamenséhez szükséges, hattonnás afrikai gránitkövet Minya Gábor békési kőfaragó ajánlotta fel. A mellszobrot Mihály Gábor székelyhidi születésű szobrászművész készítette el, és a Veszprém Aréna délnyugati oldala melletti dombon állították fel. Bukarest díszpolgárává avatta, róla nevezték el azt az utcát, ahol korábban élt, Szegeden pedig a PICK Aréna vendégszektora viseli a nevét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb