Mindenmás

“Ami ott fogadott minket, arra nincsenek szavak” – az utolsó pillanatig küzdött a magyar mentőcsapat Törökországban a 15 éves Aliért

“Van egy dolog amiről nem beszéltünk, mert minket is megviselt. Drága Ali, örökre emlékezni fogunk Rád!” – írta szombat délelőtt közösségi oldalán a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. A 15 éves fiúért 36 órán keresztül küzdöttek vállvetve a katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezetével (Heavy Urban Search And Rescue Team), mely tagjaként három szegedi tűzoltó is végzi a mentéseket Törökországban, név szerint Tátrai János, Maróthi Róbert és Süli Csaba. 

MEGRÁZÓ POSZTBAN SZÁMOLTAK BE A MENTÉSRŐL

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közösségi oldalán számolt be részletesen arról, mi is történt pontosan a fiatal fiúval. Mint írták, Ali családjával otthonában, egy 5 emeletes épület harmadik emeleti lakásában tartózkodott, amikor a földrengés történt. A ház összedőlésének a pillanatában már a lépcsőházban voltak, így az egész család 2-3 négyzetméteren helyezkedett el a végzetes pillanatban.

“AMI OTT FOGADOTT MINKET, ARRA NINCSENEK SZAVAK”

“A katasztrófa után 32 órával találtuk meg a családot. Egymáson átesve, összeszorulva, egymásba akadva, födémek által összenyomva találtunk rájuk 6-7 méter mélyen. Hárman még éltek közülük. Megfeszített munkával lejutottunk hozzájuk, de ami ott fogadott minket arra nincsenek szavak. A gyermek haldokló édesapja elzárta a testével az utat Alihoz és testvéréhez. Rajta tudtuk, hogy nem tudunk segíteni, így kerülőutat kerestünk és szép lassan elértük a gyermeket, akinek időközben a lánytestvére is meghalt” – írták beszámolójukban.

“HITTÜNK BENNE, HOGY IDŐBEN KI TUDJUK MENTENI, DE 38 ÓRA KÖZÖS KÜZDELEM UTÁN ÖRÖKRE ELALUDT”

Elmondták, a negyedik rokonuk Alin feküdt, de ő az élettel összeegyeztethetetlen sérülései miatt azonnal meghalhatott. “Testével nyomta össze a gyermeket, míg az Ő testét pedig egy ajtó és több tonnányi súly nyomta. Ali teste a holttest fogságába került, míg lábai pedig egy áthidaló alá szorultak. Hosszú, 36 órás küzdelemmel 4 irányból próbáltuk menteni a gyermeket, akivel végig kommunikáltunk, hol nyugtattuk, hol viccelődtünk. Fogtuk a kezét, itattuk, bíztattuk, mert hittünk benne, hogy időben ki tudjuk menteni szorult helyzetből. A mentés során utolsó esélyként felmerült Ali lábainak az amputálása is, így konzultációra kihívtuk a holland csapat orvosait is, de a szűk hely miatt szerintük sem lehetett végrehajtani. Ali 38 óra közös küzdelem után örökre elaludt….Őt nem sikerült megmentenünk” – zárta beszámolóját a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat.

TÖBB FÖLDRENGÉS RÁZTA MEG TÖRÖKORSZÁG DÉLI ÉS SZÍRIA ÉSZAKI RÉSZÉT HÉTFŐ HAJNALBAN

Mint korábban megírtuk, több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A két országot ért legnagyobb rengés a 7,8-as erősséget is elérte. Házak dőltek romba, sokan a romok alatt rekedtek. Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét a Törökországot sújtó földrengés miatt. A kormányfő egyben közölte, hogy utasította a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak azonnali segítséget Törökország számára. A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete (Heavy Urban Search And Rescue Team) ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti jelenleg is a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A Hunor mentőszervezet tagjaként három szegedi tűzoltó is végzi a mentéseket Törökországban, név szerint Tátrai János, Maróthi Róbert és Süli Csaba. 

MÁR 20 EZER FÖLÉ EMELKEDETT A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA

Törökországban pénteken 20 213-ra emelkedett a hétfői földrengés halálos áldozatainak a száma – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a dél-törökországi Hatayban található koordinációs központban.

A MENTŐCSAPATOK TÖBBSÉGE ELHAGYJA TÖRÖKORSZÁGOT, DE A HUNOR MARAD

A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyja Törökországot, a Hunor azonban nincs közöttük – hangzott el az M1 Híradóban. 

“A Hunor itt marad és kitart, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat” – fogalmazott az M1 helyszíni tudósítója a műsorban. Lantos Csaba elmondása szerint a magyar mentőcsapat tagjai szinte házról házra járnak, és túlélők után kutatnak. Közölte azt is, hogy a mentőcsapatok egyeztetésén elhangzott, hogy az utóbbi néhány órában nem sikerült senkit élve kiemelni a földrengés után maradt romok alól. Ez – a tudósító szerint – alátámasztja azt a vélekedést, miszerint a katasztrófát követő századik óra után már csodaszámba megy, ha valakit élve találnak.
A körülményekről elmondta, hogy éjszakénként akár mínusz 6-7 fok is lehet, de mostanra a magyar csapat tábora kiépült, van fűtés, valamint áram. Folyamatosan érkezik az ellátmány is a táborba: az élelem, a víz és az üzemanyag is biztosított.

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat FB oldala/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb