Közélet

Törökországban 20 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma – a szegedi tűzoltók éjszaka is fáradhatatlanul kutattak tovább a túlélőkért

Törökországban pénteken 20 213-ra emelkedett a hétfői földrengés halálos áldozatainak a száma – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a dél-törökországi Hatayban található koordinációs központban. A szegedi tűzoltókat is soraiban tudó Hunor mentőcsapat éjszaka is fáradhatatlanul kutatott tovább a túlélőkért.

Mint a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk a három szegedi tűzoltóval – név szerint Tátrai Jánossal, Maróthi Róberttel és Süli Csabával – folyamatosan tartják a kapcsolatot, nagyon nehéz körülmények között dolgoznak, ami nem kis fizikai és lelki megterhelést jelent, de jól vannak és továbbra is elszántan, fáradhatatlanul vesznek részt a mentésben.

CSAK A HUNOR MENTŐSZERVEZET VÁLLALTA AZ EGYIK ÉPÜLETBEN A KUTATÁST

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombati tájékoztatása szerint csak a Hunor mentőszervezet vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben péntek este túlélőket jeleztek a keresőkutyák. Végül azonban 16 órányi munka sem vezetett eredményre, és a száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találtak – tette hozzá.

“A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot” – fogalmazott Mukics Dániel.

TÖBB FÖLDRENGÉS RÁZTA MEG TÖRÖKORSZÁG DÉLI ÉS SZÍRIA ÉSZAKI RÉSZÉT HÉTFŐ HAJNALBAN

Mint korábban megírtuk, több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A két országot ért legnagyobb rengés a 7,8-as erősséget is elérte. Házak dőltek romba, sokan a romok alatt rekedtek. Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét a Törökországot sújtó földrengés miatt. A kormányfő egyben közölte, hogy utasította a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak azonnali segítséget Törökország számára. A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete (Heavy Urban Search And Rescue Team) ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti jelenleg is a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A Hunor mentőszervezet tagjaként három szegedi tűzoltó is végzi a mentéseket Törökországban, név szerint Tátrai János, Maróthi Róbert és Süli Csaba. 

Forrás: MTI, Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb