Közélet

“Köszönöm, Hungary” – rendhagyó módon köszönte meg a magyar hősök segítségét egy török kamionos Nagylakon

Szombat reggelre 20.665-re emelkedett a február 6-án, hétfőn bekövetkezett földrengés török áldozatainak száma, közben a három szegedit is soraiban tudó magyar mentőcsapat tagjai házról házra járnak, és túlélők után kutatnak. A Szeged365 Társalgóba egy szívszorító fotó került ki, az eredeti poszt feltöltője egy Mehmet Alan nevű kamionos, aki a nagylaki határátkelőnél várakozva a kamionja szélvédőjére függesztette ki az alábbi, a magyaroknak címzett üzenetet:

“Köszönöm Magyarország, Hungary! Minnettariz!”

Az utóbb kifejezés törökről magyarra fordítva annyit tesz, hogy “hála”.

NEHÉZ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT DOLGOZNAK A MAGYAR HŐSÖK

Nagyon nehéz körülmények között tovább dolgozik a Hunor mentőszervezet a földrengés sújtotta Törökországban, éjjel is folytatták a kutatást a túlélők után – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint csak a Hunor mentőszervezet vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben péntek este túlélőket jeleztek a keresőkutyák. Végül azonban 16 órányi munka sem vezetett eredményre, és a száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találtak – tette hozzá.

“A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot”

– fogalmazott Mukics Dániel.

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete (Heavy Urban Search And Rescue Team) ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő csapattal és két keresőkutyával segíti a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A hivatásos tűzoltókat hétfőn este indította útnak a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és a katasztrófavédelem főigazgatója, a csapatot szállító honvédségi repülőgép fedélzetén három szegedi tűzoltó is kirepült:

  • Tátrai János tűzoltó alezredes az Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, emellett már évek óta a Hunor csapatvezető-helyettese. Az alezredes a polgári védelmi szakterületen több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik. Közreműködött több nagy káresemény, árvíz, illetve veszélyes anyag kiszabadulásával járó baleset felszámolásában is. Számos képzésen vett részt, több olyan nemzetközileg is elismert végzettsége van, amelyeket a mentések során kiválóan hasznosít. 2020-ban tanácsosi címet kapott a BM OKF főigazgatójától. Szakmai tudása és tapasztalata kiemelkedő, elhivatottsága példaértékű nem csak a vármegye, de az ország minden tűzoltója előtt.
  • Maróthi Róbert tűzoltó főtörzsőrmester 2001 óta hivatásos tűzoltóként szolgál a szegedi laktanyában. 2019 óta különlegesszer-kezelőként végzi a mentéseket vármegyénkben. Folyamatosan képezte magát, a legtöbb géptípusra kezelői jogosultságot szerzett. Embertársain való segíteni akarása átlag feletti, hiszen tűzoltói hivatása mellett a mentőszolgálat munkatársaként is segít embertársain. A koraszülötteket mentő járművön is rendszeresen teljesít szolgálatot. 2019-ben ő vehette át a legjobb tűzoltóknak járó Vecsernyés Imre emlékplakettet a vármegyei igazgatóságtól. Megalakulása óta tagja a HUNOR mentőszervezetnek, annak minden gyakorlatán és mentésén részt vett az elmúlt években. 
  • Süli Csaba tűzoltó százados 2000 szeptemberében szerelt fel a tűzoltókhoz. A szegedi laktanyában volt tűzoltó, majd a szegedi főügyeleten látta el szolgálati feladatait. 2019 augusztusa óta a Csongrád-Csanád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja. A nagyobb káreseteknél végez irányítói munkát, emellett a kezdetek óta. Hunor mentőszervezet tagja. Képzett búvár, amit főként a szegedi vízimentők tagjaként kamatoztat a mentéseknél. 

A MENTŐCSAPATOK TÖBBSÉGE ELHAGYJA TÖRÖKORSZÁGOT, A HUNOR NINCS KÖZTÜK

A magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyja Törökországot, a Hunor azonban nincs közöttük – hangzott el az M1 Híradóban.    

“A Hunor itt marad és kitart, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat”

– fogalmazott az M1 helyszíni tudósítója a műsorban. Lantos Csaba elmondása szerint a magyar mentőcsapat tagjai szinte házról házra járnak, és túlélők után kutatnak. Közölte azt is, hogy a mentőcsapatok egyeztetésén elhangzott, hogy az utóbbi néhány órában nem sikerült senkit élve kiemelni a földrengés után maradt romok alól. Ez – a tudósító szerint – alátámasztja azt a vélekedést, miszerint a katasztrófát követő századik óra után már csodaszámba megy, ha valakit élve találnak.

A körülményekről elmondta, hogy éjszakénként akár mínusz 6-7 fok is lehet, de mostanra a magyar csapat tábora kiépült, van fűtés, valamint áram. Folyamatosan érkezik az ellátmány is a táborba: az élelem, a víz és az üzemanyag is biztosított.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb