Közélet

Meghaladja a 9500-at a halálos áldozatok száma Törökországban, eddig 16 ember köszönheti az életét a szegedi tűzoltóknak és a magyar mentőalakulatoknak

A hétfő hajnali földrengés nyomán Szíriában 2547, Törökországban 7108 halálesetet jelentettek a hatóságok, ezzel a halálos áldozatok száma meghaladja a 9500-at. A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. Mindeközben Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy eddig 16 ember köszönheti az életét, a túlélését a szegedieket is a soraiban tudó magyar mentőalakulatoknak.

Mint kiderült, a mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, Süleyman Soylu török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz. A katasztrófaövezetté nyilvánított dél- és délkelet-törökországi térségben még napközben is csak fagypont közelében alakul a hőmérséklet. Szerda hajnalban Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében egy kéthónapos csecsemőt sikerült élve kihozni a romok alól, épp a hüvelykujját szopogatta. Nem sokkal később édesanyját is épségben emelték a felszínre.

40 EZER SEBESÜLT VAN CSAK TÖRÖKORSZÁGBAN

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint Törökországban a sebesültek száma 40 910-re emelkedett, míg az összedőlt épületek száma 5775-re nőtt.

Az AFAD eddig 71 ezer családi méretű sátort állított fel a régióban, ahová sok más mellett 300 ezer takarót, 123 ezer ágyat is küldtek. Az Anadolu török állami hírügynökség információi szerint Törökországban minden szervezetet összesítve 79 110 ember segít a mentési munkálatokban, köztük az a 5309 hivatásos, aki külföldről érkezett a helyszínre. Recep Tayyip Erdogan török elnök a szerdai nap folyamán a térségbe látogat. Először Kahramanmaras, majd Hatay tartományt keresi fel. A török hatóságok az első, hétfő hajnali nagyerejű rengés óta közel 700 utórengést regisztráltak.

SZÍVSZORÍTÓ HÍREK

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban – ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte a szerdai Facebook-bejegyzésében. A tárcavezető azt írta: “éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból”, a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt – mutatott rá.


ÚJABB MAGYAR EGYSÉG ÉRKEZETT TÖRÖKORSZÁGBA

Szijjártó Péter azt is közölte, hogy már hat magyar kutató-mentő egység dolgozik Hatay tartományban. “Köszönjük és nagyra becsüljük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Református Szeretetszolgálat munkatársainak és önkénteseinek azt az áldozatos munkát, melyet végeztek az elmúlt órákban és napokban” – fogalmazott. Kiemelte: eddig 16 ember köszönheti az életét, a túlélését a magyar mentőalakulatoknak. Kitért rá: szerdán a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet egysége is Törökországba érkezett, így délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben résztvevő magyar kontingens. “Büszkék vagyunk rájuk” – tette hozzá. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a Fradi és a Kisvárda utánpótlás focistái jól vannak, csakúgy, mint az a 18 magyar, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ai nude
'Fel a tetejéhez' gomb