Közélet

Pásztor István: a 40 perces menetidő akár 1,5-2 órára is bővülhet, ha az útlevélkezelés problémáját nem oldják meg a Szeged-Szabadka vasútvonalon

“A 40 perces menetidő akár 1,5-2 órára is bővülhet, ha az útlevélkezelés problémáját nem oldják meg a Szeged-Szabadka vasútvonalon” – hívta fel a figyelmet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió műsorában, írta meg a Szabad Magyar Szó.

“A HATÁRÁTLÉPÉS ELLENŐRZÉSÉRE TETT JAVASLATOK NEM ELÉG HATÉKONYAK ÉS GYORSAK”

A VMSZ elnöke közölte, a Szeged-Szabadka vonal szerbiai része már régen kész, a magyarországi rész befejezése viszont csak az év második felében várható, azután elindulhat a személyforgalom. Az útnak 40 percig kellene tartania, ha az útlevélkezelés problémáját megoldják. Mint Pásztor István elmondta, a magyar Belügyminisztérium javaslatokat tett arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megoldani a határátlépéssel kapcsolatos ellenőrzést, de ezek a megoldások Pásztor szerint nem elég hatékonyak és gyorsak.

A 40 PERCES MENETIDŐ AKÁR 1,5-2 ÓRÁRA IS BŐVÜLHET

“Arra kértem az itteni döntéshozókat, hogy semmiféleképpen ne fogadják el ezeket a javaslatokat, mert egy olyan méltatlan helyzetet teremtenének, hogy a 40 perces menetidő 1,5-2 óra hosszára is bővülhetne. Mert ugyanazt a technikát próbálták alkalmazni, vagy próbálnák alkalmazni, amit láttunk az elmúlt években, hogy egy adott pillanattól le kell mindenkinek szállni, és akkor mindenkinek sorba kell állni. Azt gondolom, hogy ezt nem szabad megengedni” – hangsúlyozta Pásztor István.

A MUNKÁLATOK BEFEJEZTÉVEL MEGINDULHAT A SZEMÉLYFORGALOM SZEGED ÉS SZABADKA KÖZÖTT

A teherforgalom beindulását követően sem álltak le a munkálatok a vonalon, a 13 kilométer hosszú pályaszakaszon lévő technikai fejlesztések és a röszkei vasútállomás felújítása még javában zajlik. Mondi Miklós, a MÁV Zrt. szegedi pályavasúti területi igazgatója elmondta, a munkálatok várhatóan 2023 októberében fejeződnek be, ezzel egyidőben pedig megindulhat a személyforgalom Szeged és Szabadka között, ami mintegy 60-80 ezer utazót érintene ebben a térségben – tette hozzá.

Forrás: szmsz.press

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb