Közélet

Átadták a Szegedi Tudományegyetem új infektológiai klinikáját

Csütörtök délután átadták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központjának épületét. A mintegy négymilliárd forintos kormányzati támogatásból, valamint az SZTE 340 millió forintos saját forrásából megvalósult beruházás nevét Purjesz Béla, mindszenti születésű belgyógyászról kapta.

A zöldmezős beruházásként létrehozott Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ teljes mértékben megfelel a 21. századi izoláció és infekciókontroll követelményeknek. Az Állomás utca 3. szám alatt található intézmény célja, hogy új működési és ellátásszervezési modellt honosítson meg a betegellátásban.

AZ ÚJ KLINIKA KIALAKÍTÁSÁT MÁR AKKOR KEZDEMÉNYEZTE AZ EGYETEM, AMIKOR MÉG HÍRE SEM VOLT A KORONAVÍRUS – JÁRVÁNYNAK

A Központ épületátadóján és névadó ünnepségén csütörtökön Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta, az előrelátás ékes példája az új klinika kialakítása, amelyet már akkor kezdeményezett az egyetem, amikor még híre sem volt a koronavírus-járványnak. Mint mondta, az azonban már évekkel ezelőtt is látható volt, hogy a globalizáció folyamatai “kedveznek” a fertőző betegségek gyors és világszintű terjedésének.

PURJESZ BÉLA ORVOSKARI DÉKÁNKÉNT, ÉLETBEN TARTOTTA AZ EGYETEM SZELLEMISÉGÉT

Az államtitkár kiemelte, a névadó Purjesz Béla volt az, aki 1944-1945-ben a deportálásból Szegedre visszatérve – orvoskari dékánként, majd rektorként – életben tartotta az egyetem szellemiségét. Takács Péter példamutatónak nevezte az egykori orvosprofesszor szemléletét is, s azt, hogy – tanítványai visszaemlékezése szerint – minden pácienséhez volt egy jó szava.

OLYAN PROBLÉMÁK LEKÜZDÉSÉT TESZI LEHETŐVÉ, MELYEKKEL AZ SZTE A PANDÉMIA SORÁN SZEMBESÜLT

Rovó László rektor kifejtette, az elmúlt években az egyetemvezetés egyik célja volt, hogy az oktatás, kutatás és az egészségügyi ellátás infrastruktúráját 21. századi szintre fejlesszék. Ebbe a folyamatba illeszkedik az új klinika építése – tette hozzá. Az orvosprofesszor hangsúlyozta, a flexibilis, az infektológia kihívásoknak megfelelően átalakítható klinika lehetővé teszi azoknak a logisztikai problémáknak a leküzdését, melyekkel az SZTE a pandémia során szembesült.

AZ ÚJ INTÉZMÉNY ELSŐDLEGES FELADATA A FERTŐZŐ BETEGEK FOGADÁSA

Lengyel Csaba, az SZTE klinikai központ elnöke elmondta, az új intézmény elsődleges feladata a fertőző betegek fogadása. Ugyanakkor alkalmas a speciális ellátást igénylő páciensek kezelésére is, akiket fertőzésük miatt elkülönítve kell elhelyezni. A négyszintes, 4575 négyzetméteres klinika és oktatási központ földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységek kaptak helyet. Három emeleten, saját vizesblokkal 54 egyágyas kórterem működik, amelyek szükség esetén kétágyasra bővíthetőek. A betegszobákban rendelkezésre áll az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó kilenc-kilenc kórterem izolálható. A klinikán a gyermek- és felnőttellátás egymástól elkülönítve zajlik.

Forrás: MTI
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb