Közélet

Sok a felesleges kórházi ágy, szigorít a kormány az egészségügyben

A Magyar Kórházszövetség konferenciáján a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt, miként alakítja át a kormány a betegellátást. A Portfolio beszámolója szerint Takács Péter közölte, a kormányzati ciklus végére teljesen megváltozik a kórházak finanszírozása.

A kormány radikálisan csökkentené az ápolási napok számát a fekvőbetegellátásban, átalakítaná a járóbeteg-szakellátást, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) csak a valóban elvégzett beavatkozásokért fizessen valós értéken. Minden intézménynél megvizsgálják a valós betegmozgásokat, a területi ellátási kötelezettségeket.

ORSZÁGJÁRÁSBA KEZDETT, SZEGEDEN MÁR JÁRT TAKÁCS PÉTER

Az államtitkár a kórházi adósságokról azt mondta, azok kisebb része múlik a menedzsmenten, de változtatni kell a közbeszerzéseken, a jelenlegi 40-49 százalékról 15 százalék alá csökkentenék az egyindulós közbeszerzések arányát. A rendszer azokat az intézményeket díjazná, amelyeknél a teljesítményvolumen-korlátok kihasználtsága 100-104 százalékos. Takács Péter jelezte, országjárásba kezdett (Szegeden, Debrecenben már járt), hogy elmagyarázza a helyi politikusoknak, a kórházi ágyak száma nincs összefüggésben a betegellátás minőségével, a finanszírozással, az lakosságarányos ugyanis a magyar egészségügyben. Azt mondta, struktúraváltás szükséges, az üresen álló kórházi ágyakat át kell adni a szociális szektornak. Megvizsgálják, hol van szükség aktív műtétes ágyra, mert az akkor is napi 2,8 millió forintjába kerül a kórháznak, ha nem megy egyetlen beteg sem.

NEM LEHET FENNTARTANI A JELENLEGI STRUKTÚRÁT

Az államtitkár után Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató arról beszélt, hogy az ország teherbíró képessége már nem tudja fenntartani a jelenlegi egészségügyi struktúrát, azt a realitásokhoz kell igazítani, el kell érni az állami és magánegészségügyi rendszer jól szabályozott átjárhatóságát, ellenőrzött, transzparens, betegérdekű együttműködését.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb