Szegedi Arcok

Karikó Katalint és családját is fogadta Ferenc pápa

„A biotechnológia a közjót szolgálja” – jelentette ki Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem professzora előadást tartott a „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” témájú konferencián. A Vatikánban tartott tudományos program résztvevőit audiencián fogadta Ferenc pápa. Karikó Katalin és családja is áldásban részesült – írja az egyetem sajtóközeményében.

A vatikáni Pontifica Academia for Life 28. közgyűlése alkalmából, 2023. február 20. és 21. között „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” címmel tartottak konferenciát a Vatikánban.

AUDIENCIÁN FOGADTA A PÁPA KARIKÓ KATALINT ÉS CSALÁDJÁT

Audiencián fogadta Ferenc pápa a „Political Academy for Life” nemzetközi workshop résztvevőit. Ferenc pápa köszöntőjében kiemelte: a személy, a feltörekvő technológiák és a közjó közötti kapcsolat elemzése „kényes terület, ahol a haladás, az etika és a társadalom találkozik, és ahol a hit, örök érvényességében, értékes hozzájárulást nyújthat”. Kihívásokról elmélkedett beszédében a pápa. Szólt a technológia világában az emberi élet változó feltételeiről. Kifejtette álláspontját arról, hogy miként hat az új technológia az „ember” és a „kapcsolat” fogalmának a meghatározására, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbak helyzetére. Kiemelte a „tudás” fogalmi változásának hatását.

A Szentatya mondandója összegzéseként a vatikáni konferencia résztvevőihez fordulva kiemelte: „az összetett jelenlegi kihívásokkal szembe nézve óriási a feladat. A tapasztalatokból kiindulva kell a tényeket tanulmányozni, a komplexitás, a transzdiszciplináris párbeszéd és a különböző témák közötti együttműködés perspektíváit felvállalva”. A technológiának az emberiség szolgálatába kell állnia.

Ferenc pápa audienciáján megjelent – többek között – a konferencián előadást tartó szegedi egyetemi professzor, Karikó Katalin, valamint családtagjai. Karikó Katalin, a lánya, Francia Zsuzsanna és az unokái is pápai áldásban részesültek.

ELŐADÁST TARTOTT SZEGED DÍSZPOLGÁRA

A Magyar Tudományos Akadémia és más akadémiák tagja, a Szegedi Tudományegyetem professzora és alumnája, Karikó Katalin tartotta a vatikáni konferencia második részének nyitó előadását. A „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” című konferencián – többek között – előadást tartott Mauro Ferrari, a sokoldalú olasz feltaláló és író, továbbá Mauro Ceruti olasz filozófus, illetve Sándor Judit magyar jogász és bioetikus. Karikó Katalin lendületesen ismertette kutatóterületének újdonságait „Konvergens technológiák a biotechnológia szempontjából” címmel. A „felfedezés”, az „új technológia”, a „tesztelés”, az „alkalmazás”, az „új technológia” lépésein keresztül mutatta be az akadémiai szféra, a biotechnológiai cégek, a nagyvállalatok és a társadalom befogadási útvonalát. Az új biotechnológiák közül Karikó Katalin a genomszerkesztési technológiákat, a sejt- és génterápiákat, az RNS-technológiákat emelte ki.

A BIOTECHNOLÓGIA A KÖZJÓT SZOLGÁLJA

Az új biotechnológiák által érintett területek közül vázolta a genomszerkesztés, az RNS-terápia, a sejt- és génterápiás technológiák hatását. Kiemelte az emberi betegségek kezelésére, az állattartásra gyakorolt hatásokat, az oltások jelentőségét. Részletesen szólt az mRNS-alapú technológiáról. A tudományos ismeretterjesztés nehézségeire is kitért előadásában Karikó Katalin. Az aggodalmakra, a szkepticizmusra, a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanságokra, a félretájékoztatás elleni harcra utalva fölhívta a figyelmet a kockázatok és előnyök arányára. A világhírű kutató hangsúlyozta: a biotechnológia a közjót szolgálja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb