KikapcsVideo365

Ilyen, amikor összezárod a Szeged365 csapatát 15.000 palack borral: a 20 éves Ezerjó Borkereskedéshez vackoltuk be magunkat, akik óriási durranásra készülnek 2023-ban

Szeged a borértő emberek mekkája, a címet pedig annak dacára tudhatja magáénak, hogy a város környékén nincsenek szőlőföldek, Újvári Misi bácsi pincészetén kívül pedig egyetlen nagyobb borászat sem működik a Napfény Városában. A jó borhoz azonban mifelénk (szinte) mindenki ért, ebben pedig nagy szerepe van az idén 20 éves Ezerjó Borkereskedésnek, akik egy vadonatúj mini-borfesztivált szerveznek a dupla jubileumra. Elugrottunk Eperjesi Péterékhez, koccintottunk, kóstoltunk, sztoriztunk, leszöktünk a Somogyi utcai szentély alatt lévő kazamatarendszerbe és még azt is megtudtuk, hogy a közismert szegedi borkereskedő két évtizeddel ezelőtt még nem is szerette a bort.

MINDEN JÓ SZTORI EGY VÉLETLENNEL (MEG PERSZE EGY POHÁR BORRAL) INDUL

“Minden jó sztori egy véletlennel indul” – kezdte a beszélgetésünket Eperjesi Péter, mint mesélte, pont 20 éve, hogy az akkori Alabárdosban ült egy gyerekkori barátjával és szóba került, hogy mennyire üres a borozórész. A felismerést egy gyors döntés követte, mint mesélte, mindenféle szaktudás és kapcsolatrendszer nélkül vágtak neki a dolognak, ráadásul akkoriban még a borokat sem szerette. (Az utóbbi persze 2003 óta alaposan megváltozott, de erről majd később)

A VILÁG LEGJOBB MUNKAHELYE: “MINDEN BORT MEGKÓSTOLUNK A KOLLÉGÁKKAL, MIELŐTT KITESSZÜK A POLCRA”

Kevesen tudják (mi sem tudtuk), de a Somogyi utca 11. alatt lévő Ezerjó Borkereskedés alatt egy nagyon komoly kis pincerendszer lapul, amelyben általában 15.000 (!) üveg bort tárolnak egyszerre, persze mint Péter elmondta, hála a rengeteg borszerető szegedinek a készletük rohamtempóban cserélődik hétről hétre. “Hogy a fenébe lehet ellenállni 15 ezer üveg folyékony csodának?” – tettük fel a kérdést, amelyre a válasz egy higgadt, de határozott “muszáj” volt. Ha úgy vesszük (és mi bizony úgy vesszük), az Ezerjó a világ legjobb munkahelye, ők ugyanis minden egyes újonnan beszállított bort megkóstolnak, mielőtt polcra tennék, szóval, ha úgy vesszük a Somogyi utcában egy kicsit a munkaköri kötelesség része a borozgatás. Két évtizednyi lét a bortársadalomban persze rengeteg barátságot szült, vendéglátónk mosolyogva mesélte, hogy több olyan pár járt mostanában 1-1 borkóstolójukon, akik annak idején pont egy ilyen eseményen ismerkedtek meg egymással, de legutóbb arra is volt példa, hogy egy olyan fiatalember ment hozzájuk kóstolni, akinek a szülei az Ezerjó egyik eseményén szerettek egymásba.

OTT VOLTAK A BORTÉR SZÜLETÉSÉNÉL

Ha már Szeged plusz borok, nem mehettünk el a Szegedi Borfesztivál témaköre mellett, mint Péter mondta, kis kihagyással szerves részei a 10 napos dzsemborinak, de amire különösen büszke, hogy a szeptemberi Bortér első kiállítói között voltak. Bár ugye, nekik könnyű, pont egy fél saroknyira van tőlük a Dóm tér.

ÖRÖK ÉLET, INGYEN SÖR HELYETT: ÖRÖK ÉLET, INGYEN BOR

A 20. születésnapjukra egy egészen egyedi, sétáló borkóstolóval készülnek, amelyet április 2-án, a TIK-ben tartanak meg. “Valami szerény, kis volumenű dologgal terveztünk, de aztán akkora volt a lelkesedés a boros partnerek részéről, hogy úgy döntöttünk, belevágunk” – magyarázta Eperjesi Péter, a szervezés pedig akkorát ment, hogy közel 50 pincészet tart velük, 150 féle finomsággal. Mint mondta, ez majdnem akkora, mint az első Bortér volt. A koncepció egy klasszikus, minőségi sétáló borkóstolót takar, amelyben az ember fia megveszi a belépőt, kap mellé egy poharat, onnantól kezdve pedig korlátlanul kóstolhat a kitelepülő borászok kínálatából. Az utóbbi elég ütősnek ígérkezik, a listát IDE kattintva találod meg, a Vylyantől a Tringán át a Bockig mindent és mindenkit megtaláltunk rajta.

A rendezvényre a jegyek február 28-ig mindössze 9990 Ft-ba kerülnek (az árra úgy tekints, hogy ebben bizony benne van a korlátlan kóstolás is, ergo, másra már nem kell költened, maximum a harapnivalóra), ezt követően 10.990, a helyszínen pedig 13.000 Ft lesz a behopp. Vásárláshoz kattints IDE.

A rendezvény helyszíne és időpontja: 2023. április 2. (vasárnap), 15:00-20:00 SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Szeged, Ady tér 10.

Jegyek elővételben, barátságos áron ITT. Addig is, ha egy (két, há – és) jó borra vágysz, itt vár Szeged születésnapos borszentélye:

EzerJÓ Borkereskedés Szeged, Somogyi u. 11 (06 62) 452 651

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb