Közélet

Novák Katalin: a jelenlegi helyzetben indokolt Svédország és Finnország NATO-csatlakozása – ma kezdik tárgyalni a parlamentben

 “Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt” – írta a köztársasági elnök szerdán a közösségi média oldalain. Novák Katalin a bejegyzésében rámutatott: az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

“Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy könnyen eldönthető, technikai kérdés. Ez nem így van. Összetett döntésről van szó, súlyos következményekkel, így alaposan meg kell fontolni. Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt” – fogalmazott az államfő. Hozzátette, hogy bízik az Országgyűlés mielőbbi bölcs döntésében.

NEM ÉRTENEK EGYET A KÉPVISELŐK

Hosszú halasztás után a parlamentben ma kezdik a vitát a svéd–finn NATO-csatlakozásról, de az még kérdés, hogy a zárószavazás mikor jöhet. Mint múlt héten kiderült, a Fidesz–KNDP-frakción belül ugyanis több képviselőben „kérdések merültek fel” az esetleges eszkaláció veszélye és Magyarország „sértegetése” miatt. Ezért a parlament most úgy kezdi el tárgyalni a kérdést, hogy heteken belül még magyar tárgyalódelegációkat is akarunk küldeni Finnországba és Svédországba a problémás ügyek rendezésére. A következő hetekben így utolsó előttiként Magyarország is rábólinthat majd a NATO bővítésére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb